Trijās pašvaldībās Latvijā samazināsies apkures tarifi (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un apstiprinājusi jaunus siltumenerģijas tarifus pieciem komersantiem – SIA “Alūksnes enerģija”, SIA “BIOENINVEST”, SIA “Ķekavas nami”, SIA “Ikšķiles māja” un SIA “Valmieras ūdens”. 

Jaunie tarifi stāsies spēkā ar š.g. 1.decembri, izņemot SIA “Valmieras ūdens”, kam tarifi spēkā stāsies š.g. 17.novembrī. Mājsaimniecības līdz apkures sezonas beigām turpinās saņemt valsts noteikto atbalstu.

“Šobrīd vērtēšanā daļa tarifu iesniegti ar samazinājumu, bet daļa ar pieaugumu. Joprojām izmaiņas tarifos primāri nosaka kurināmā cenas un, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, kurināmā īpatsvaram tarifā šogad ir lielāka ietekme.

Šobrīd vērojama neliela dabasgāzes cenas lejupslīde tirgū, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz daļu no komersantu siltumenerģijas tarifiem, kam dabasgāzes cena mainās katru mēnesi vai arī līgums noslēgts par fiksētu cenu uz īsu laika periodu,” skaidro SPRK vadītāja Alda Ozola.

SIA “Ķekavas nami” siltumenerģijas tarifs

No š.g. 1.decembra lietotājiem Ķekavā apstiprinātais siltumenerģijas tarifs būs par 15,2% zemāks – 237,36 EUR/MWh.

Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas lejupslīdei biržā. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām – 92,7%. Līdz ar to dabasgāzes cenas krituma rezultātā uz tarifu tas atstāj būtisku ietekmi. Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifa apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 117,74 EUR/MWh.

SIA “Ikšķiles māja” siltumenerģijas tarifs

Siltumenerģijas tarifs Ikšķilē no š.g. 1.decembra būs par 3,8% zemāks – 312,16 EUR/MWh.

Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam. Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifa apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 125,22 EUR/MWh.

SIA “Valmieras ūdens” siltumenerģijas tarifs

No š.g. 17. novembra lietotājiem Valmierā tiks piemērots SIA “Valmieras ūdens” apstiprinātais siltumenerģijas tarifs – 135,19 EUR/MWh, kas ir par 14,7% zemāks nekā spēkā esošais.

Tarifa samazinājums ir saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu. Komersants siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp AS “Valmieras piens”, kam SPRK apstiprinājusi par 38,6% zemāku siltumenerģijas ražošanas tarifu – 208,34 EUR/MWh. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 101,60 EUR/MWh.

SIA “Alūksnes enerģija” siltumenerģijas tarifs

Siltumenerģijas tarifs Alūksnē no š.g. 1.decembra būs par 25,4% augstāks – 105,45 EUR/MWh, salīdzinot ar š.g. 15.oktobra spēkā esošo.

Tarifs būs spēkā līdz nākamā gada 30.aprīlim. Tarifa kāpumu ietekmējušas pārskatītās šķeldas un granulu cenas. Komersants daļu no siltumenerģijas iepērk no citiem siltumenerģijas komersantiem, bet atlikušo daļu saražo pats, izmantojot biomasu (šķeldu un granulas). Rezultātā tarifā iekļautās kurināmā izmaksas (biomasa) veido 65,4% no kopējām tarifu veidojošajām izmaksām. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, jo tarifa apmērs pārsniedz noteikto 68 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 86,73 EUR/MWh.

SIA “BIOENINVEST” siltumenerģijas tarifs

No š.g. 1.decembra lietotājiem Gulbenē apstiprinātais siltumenerģijas tarifs būs par 11,7% lielāks – 109,39 EUR/MWh, salīdzinot ar š.g. 15.oktobra spēkā esošo.

Tarifs būs spēkā līdz nākamā gada 30.aprīlim. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido 73,3% no kopējām izmaksām Tarifa pieaugums ir saistīts ar šķeldas cenas izmaiņām. Komersants visu siltumenerģijas apjomu saražo, izmantojot biomasu. Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, jo tarifa apmērs pārsniedz noteikto 68 EUR/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 88,70 EUR/MWh.

Gan SIA “Alūksnes enerģija”, gan SIA “BIOENINVEST” spēkā esošajā tarifā bija ietverta līgumā noteiktā fiksēta cena, kas pēdējo reizi pārskatīta pirms būtiskajām izmaiņām šķeldas tirgū. Attiecīgi, lai gan šķeldas cena Baltpool biržā Latvijas zonā jau ceturto nedēļu pēc kārtas samazinās, šobrīd vēl cenu līmenis ir augstāks par to, kāds bija vasaras sākumā. Līdz ar to tirgū esošās šķeldas cenas samazinājums uz abu komersantu tarifiem pozitīvu ietekmi pagaidām neatstāj, jo iepriekš siltumenerģijas ražošanas izmaksas, pateicoties līgumā fiksētajai šķeldas cenai, bijušas zemas.

Gan SIA “Alūksnes enerģija”, gan SIA “BIOENINVEST” šobrīd piemēro š.g. 15. oktobra spēkā esošos tarifus, ko SPRK apstiprināja š.g. 12.oktobra padomes sēdē. Tie apstiprināti paātrinātā kārtībā saskaņā ar Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma grozījumos noteikto deleģējumu. Tarifi, kas apstiprināti šādā kārtībā, ir spēkā uz valsts atbalsta perioda laiku – līdz 2023.gada 30.aprīlim. Plašāk skatīt šeit.

Līdz ar minēto tarifu apstiprināšanu SPRK lielākajai daļai komersantu piešķīra atļauju pašiem noteikt tarifus, tostarp diviem minētajiem komersantiem – SIA “Alūksnes enerģija” un SIA “BIOENINVEST”. Atļauju komersants izmanto brīdī, ja mainās kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena, pārējām izmaksām saglabājoties nemainīgām. Gan SIA “Alūksnes enerģija”, gan SIA “BIOENINVEST” šāda situācija šajā apkures sezonā ir iestājusies, kā rezultātā abi komersanti iesniedza SPRK vērtēšanai pašu noteiktos tarifus.

Siltumenerģijas tarifiem līdz 150 EUR/MWh valsts kompensē 50% no tarifa, kas pārsniedz noteikto slieksni – 68 EUR/MWh. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 EUR/MWh, valsts kompensē 90%.

Ar visiem atbalsta mehānismiem energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājumam, SPRK aicina iepazīties Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA “Ķekavas nami” iesniedza SPRK š.g. 27.oktobrī, SIA “Ikšķiles māja” –š.g. 12.oktobrī, bet SIA “Valmieras ūdens” un SIA “Valmieras piens” noteikto (piedāvāto) saražotās siltumenerģijas tarifu vienlaicīgi – š.g.14.oktobrī, savukārt SIA “Alūksnes enerģija” – š.g. 31.oktobrī, bet SIA “BIOENINVEST” – š.g. 28.oktobrī. SPRK, izvērtējot komersantu iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Kopumā SPRK (uz 16.11.22.) izskatīšanā ir astoņi siltumapgādes tarifu projekti Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu