Miljoniem eiro pazūd minūšu laikā jeb investori bēg no igauņu kompānijas (2)

Karls Roberts Puhms
, Postimees ekonomikas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Igaunijas kriptovalūtu biržai "Change" pirmdiena bijusi īsta melnā diena - platformā "Funderbeam" birža īsā laikā zaudējusi 80% savas vērtības. 

Tirdzniecība ar "Change" kriptoproduktiem jaunuzņēmuma "Funderbeam" platformā tika apturēta jau 27. maijā, jo "Change" veica aktīvas pārrunas ar stratēģisko partneri par savas daļas pārdošanu. Pagājušajā piektdienā "Change" paziņoja, ka vienošanās par biznesa daļu pārdošanu nav panākta, tādēļ no 14. novembra būs iespējams atsākt tirdzniecību ar kriptovalūtām un citiem digitālajiem aktīviem. 

Tomēr tirdzniecība, kas sākās pirmdien astoņos rītā "Funderbeam" platformā, faktiski bija uzskatāms par investoru bēgšanu. Piecas stundas pēc tirdzniecības sākuma "Change" aktīvu vērtība nokritās par 80%.

Piemēram, 27. maijā kriptobiržas akcijas maksāja 1,07 eiro, bet pirmdienas pēcpusdienā to vērtība bija nokritusies līdz 21 centam. 

Pēc pēdējā darījuma veikšanas 27. maijā "Change" tirgus vērtība bija mērāma 84 miljonos eiro. Tomēr pirmdien vien piecu stundu laikā tā nokrita līdz 16,6 miljoniem eiro. Jāatzīmē, ka zemās likviditātes dēļ "Funderbeam" pietiek ar relatīvi niecīgu tirdzniecības apjomu, lai varētu mainīt aktīvu vērtību desmitiem miljonu eiro vērtībā. 

Nauda aiziet

Šī gada pirmā ceturkšņa beigās "Change" paziņoja, ka no investoriem iegūtajiem līdzekļiem kompānijas rīcībā ir 13,1 miljons eiro, ar ko būtu pietiekami nodrošināt darbību 18 mēnešus. Trešā ceturkšņa beigās "Change" ziņoja, ka naudas rezervju atlikums ir samazinājies līdz 5,7 miljoniem eiro, un uzņēmums pauž bažas, ka tas spēs izdzīvot ne ilgāk kā deviņus mēnešus. 

"Change" trešā ceturkšņa rezultāti rāda, ka trīs mēnešu perioda apgrozījums šī gada trešajā ceturksnī samazinājies 2,5 reizes, salīdzinot ar gadu iepriekš - no viena miljona līdz 460 000 eiro. 

Arī "Change" lietotnes lejupielāžu skaitam ir tendence samazināties. Pagājušā gada trešajā ceturksnī lietotni lejupielādēja 37 500 lietotāji, šogad no jūlija līdz oktobrim to lejupielādēja 12 200 reizes. Pēc uzņēmuma datiem, ir pieaudzis darījumu apjoms, kas veikts "Change" platformā. Kopumā trešajā ceturksnī ar kriptovalūtām "Change" platformā veikti darījumi 100 miljonu eiro vērtībā. 

"Fundbeam" tāpat noteicis 24 stundu ilgu tirgus meklēšanas cenu koridoru "Change" akcijām, kas investoriem ļauj iegādāties uzņēmuma akcijas par tā dēvēto godīgo tirgus vērtības cenu. Cenu koridors ļauj "Funderbeam" investoriem noteikt akciju cenas, kas par 20% atšķiras no faktiskās pēdējo piecu dienu vidējās akciju vērtības.  

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu