Raidījums: "Yandex" ticis pie Latvijas attēliem no putna lidojuma (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Krievijas interneta kompānija "Yandex" pēdējos gados papildinājusi savas kartes ar augtas kvalitātes 360 grādu fotogrāfijām, kas uzņemtas no gaisa daudzviet Latvijā. Atsevišķas no bildēm varētu būt fotografētas, pārkāpjot ierobežojumus, ziņo LTV raidījums "de facto".

Virtuālās 3D tūres pa populāriem apskates objektiem nav nekas unikāls. Taču "Yandex" tās pacēlis jaunā līmenī. No 100-200 metru augstuma uzņemtajās fotogrāfijās, kas redzamas "Yandex" karšu lapā, redzamas ne tikai tūristu iemīļotas vietas. Fotografēti arī dzelzceļa mezgli, tilti, hidroelektrostacijas un sakaru torņi.

Piemēram, pa visu Rīgu no putna lidojuma uzņemtas ap 50 bilžu. Vēl vairāk skatu saglabāts virs Daugavpils.

"Diemžēl aģentūras rīcībā nav pietiekamas informācijas, lai skaidri pateiktu kādi tehniskie līdzekļi ir izmantoti, lai uzņemtu šīs fotogrāfijas.

Līdz ar to nevar atbildēt, apstiprināt vai noliegt, ka ir izmantotas visas regulējumā noteiktās prasības," saka Civilās aviācijas aģentūras (CAA) bezpilota gaida kuģu lidojuma drošuma nodaļas vadītājs Ilmārs Ozols.

Ne "Yandex", ne tā pārstāvji nav vērsušies CAA, lai iegūtu speciālo aviācijas darba atļauju, kas būtu vajadzīga pilotējamam lidaparātam. Tāpat "Yandex" nav reģistrēts bezpilota gaisa kuģu jeb dronu reģistrā.

Aģentūrā pieļauj, ka kāds varētu būt sniedzis "Yandex" ārpakalpojumu. Bet nevar izslēgt, ka bildes ievietojuši "Yandex" lietotāji. Ticamākā versija, ka izmantots drons.

Ozols skaidro, ka augstumā līdz 120 metriem, kas ir vispārīgais ierobežojums droniem, nav īpašu prasību kaut ko saskaņot, lai veiktu fotografēšanu, tomēr jāievēro arī citi noteikumi, piemēram, privātuma, komercnoslēpuma un kritiskās infrastruktūras objektu aizsardzība.

CAA bezpilota gaisa kuģu nodaļas vadītājs saskata, ka vismaz atsevišķās fotogrāfijās prasības varētu būt pārkāptas: "Piemēram, lidlauku tuvumā - Rīga, Liepāja - ir noteikts 5 km ierobežojums, kurā nedrīkst veikt lidojumus, un vēl lielākā teritorijā ir 50m augstuma ierobežojums. Atsevišķās vietās var identificēt, ka ir bijis tuvāk lidlaukam vai arī augstāk par šiem ierobežojumiem, bet nu sīkākas informācijas, ar kādu tehnisko līdzekli un kad un kurš to būtu veicis, diemžēl šādas informācijas nav."

"Yandex" ir lielākais interneta uzņēmums Krievijā. Kompānijas akcionāri un ieguldītāji bijušas arī Krievijas valsts bankas – "Sberbank" un VTB. Šī gada martā Eiropas Savienība sankciju sarakstā iekļāva "Yandex" izpilddirektoru Tigranu Hudaverdjanu. Viņš pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā piedalījās oligarhu sanāksmē Kremlī. Jūnijā sankcijām pakļāva arī "Yandex" līdzdibinātāju Arkādiju Voložu. Viņš sarakstā pieminēts kā viens no vadošajiem uzņēmējiem, kas nodrošina svarīgu ienākumu avotu Krievijas valdībai.

Zināms, ka "Yandex" pēc pieprasījuma nodod datus Krievijas dienestiem.

Piemēram, kompānija pati 2020. gadā atklāja, ka vienā pusgadā no Krievijas iestādēm saņēmusi vairāk nekā 15 tūkstošus informācijas pieprasījumu par lietotājiem un Yandex apmierināja 84%.

Panorāmas skatus no putna lidojuma "Yandex" sāka veidot 2012. gadā ar Sanktpēterburgu. 10 gados ar šādām 360 grādu panorāmām noklāta Krievijas rietumu daļa, bildēts arī virs Baltkrievijas, Kazahstānas, Gruzijas, Turcijas, Krievijas okupētās Krimas. Daudzviet savas bildes apskatei izlikuši "Yandex"  lietotāji.

"Yandex" LTV raidījumam "de facto" rakstiskā atbildē apgalvoja, ka arī Latviju safotografējuši kartes lietotāji.

""Yandex Maps" tāpat kā līdzīgi karšu pakalpojumi piedāvā iespēju cilvēkiem no daudzām valstīm ievietot savus panorāmas foto mūsu kartēs. Mēs pārbaudām, lai bildēs nebūtu naida runas, privāti interjeri un jebkas, kas saistīts ar privātuma un citu sociālo normu pārkāpšanu. Mēs arī varam izņemt bildes pēc likumīga pieprasījuma,” rakstīja "Yandex" preses birojs.

Pa visu Eiropas Savienību "Yandex" kartē var atrast tikai dažas panorāmu fotogrāfijas, ja neskaita Latviju, kur, kā izskatās, notikusi bildēšanas kampaņa trīs gadu garumā – 2019., 2020., 2021. gadā. Turklāt visas fotogrāfijas ir līdzīgi labā kvalitātē.

Infrastruktūras objektu fotografēšanu, ko agrāk uzskatītu par nekaitīgu izklaidi, pēc Krievijas kara Ukrainā ir pamats uzlūkot kritiski. Tā var būt medusmaize Krievijas izlūkdienestiem.

LTV raidījums atgādina, ka Latvijā īpaši aktīvi darbojas Krievijas militārais izlūkdienests. Un par spiegošanu Latvijā notvertajiem bija doti uzdevumi fotografēt tieši infrastruktūras objektus - torņus, noliktavas, dzelzceļu.

Valsts drošības dienests (VDD) rakstiskā komentārā raidījumam min, ka plānojot diversijas, sabotāžas un terora aktus pret valstiski nozīmīgiem objektiem, sākotnēji tiek iegūta detalizēta informācija, tajā skaitā filmējot un fotografējot, tomēr "Yandex" kartēs ievietotie attēli neesot tik kvalitatīvi, uzskata dienests: "VDD vērtējumā vietnē "Yandex Maps" pieejamie fotoattēli nesniedz iespēju nacionālajai drošībai un valsts aizsardzībai svarīgu infrastruktūru aplūkot tādā detalizācijas pakāpē, lai iegūtu izlūkošanai būtisku informāciju par šo objektu drošības režīmu un risinājumiem."

Pēdējos gados padarīti stingrāki bezpilota gaisa kuģu izmantošanas nosacījumi. No šīs vasaras, īpaši Rīgā, aktīvi tiek izmantota arī CAA tehnika, kas ļauj policijai atklāt pārkāpējus. Ja kāds drona pilots pārkāpj noteikto augstuma robežu, ierīces ļauj noteikt ne tikai drona, bet arī pilota atrašanās vietu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu