Datorkrēsls – kā izvēlēties sev piemērotāko

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AJ Produkti

Datorkrēsls ir kaut kas tāds, ko mēdzam uzskatīt par pašsaprotamu biroja iekārtojuma sastāvdaļu, un nereti par tiem sākam aizdomāties tikai tad, kad krēsls salūzt vai slikti pilda savu funkciju. Patiesībā tiem ir svarīga loma mūsu ikdienā darbā. Tie ne tikai ietekmē mūsu produktivitāti, bet arī tieši ietekmē mūsu veselību – stāju, asinsriti, muskuļu noslodzi, muguras veselību un citus veselības aspektus.

Mūsdienās ir bezgala daudz datorkrēslu veidu, ko pielāgot dažādām darba vietām. Šajā rakstā izpētīsim, kāds patiesībā ir mūsdienīgs un ergonomisks datorkrēsls, lai orientēties plašajā piedāvājumā būtu vienkāršāk.

Tomēr pirms mēs pārejam pie dažādu datorkrēslu apskatīšanas, šeit interesants fakts – pirmais zināmais krēsls, kas pielāgots biroja vajadzībām, ir datēts 1849. gadā, un šo inovāciju ieviesa neviens cits kā Čārlzs Darvins. Darvins vēlējās ātrāk piekļūt saviem eksemplāriem un pierakstiem, tāpēc savam koka krēslam pievienoja riteņus. Tā bija dīvaina, bet absolūti izcila ideja, ko daudzi uzskata par biroja krēslu vectētiņu.

Foto: Publicitātes foto

Kā neapjukt datorkrēslu plašajā piedāvājumā

Kopumā izvēloties datorekrēslu ir jāņem vērā katra darbinieka specifiskās vajadzības. Vai darbiniekam ir kādas veselības problēmas, kuras var adresēt ar jauna un ergonimiska krēsla palīdzību? Cik bieži darbinieks uzturās ofisā un cik stundas reāli tiek pavadītas sēžot pie datora? Vai pārējais biroja aprīkojums atbildīs konkrētā krēsla priekšrocībām? Vai darbinieki vēlas uzlabot veselību un būt kustībā pat tad, kad tiek veikti ikdienišķi darbi pie datora? Atbildot uz visiem šiem jautājumiem var tikt pamatīgi sašaurināts to datorkrēslu loks, kas būs piemērots konkrētajam darbiniekam un līdz ar to ļaus neapjukt krēslu piedāvājumā.

Kopš Čarlzs Darvins izgudroja savu biroja krēslu ar vajadzību pārvietoties pa kabinetu, datora un birojkrēslu tirgus ir ievērojami audzis, paplašinājies un modernizējies, ņemot vērā katra individuālā cilvēka vēlmes, nepieciešamību un ergonomiskās vajadzības. Šeit uzskaitīsim dažus interesantākos un īpašākos datorkrēslus, kuri pieejami mūsdienās un paredzēti, lai individuāli apkalpotu katra darbinieka vajadzības.

Ergonomiskie datorkrēsli

Ergonomiski datorkrēsli ir īpaši izstrādāti, lai veicinātu neitrālu sēdēšanas pozu un nodrošinātu pietiekamu atbalstu, kamēr strādājat ilgas stundas pie datora. Lai gan tie bieži maksā nedaudz vairāk nekā cita veida datorkrēsli, jāņem vērā, ka ilgtermiņā ietaupāt uz savu veselību, jo šie krēsli ir īpaši optimizēti muguras sāpju, sliktas stājas un asinsrites profilaksei.

Līdzsvara krēsli

Viens no ergonomiskā datorkrēsla veidiem ir dažādi līdzsvara krēsli. Tā var būt gan jogas bumba, gan speciāls krēsls ar noapaļotu sēžas daļu, kas liek uz tā sēžot saglabāt līdzsvaru.

Līdzsvara krēsli var sniegt šādas priekšrocības:

  • stiprina balsta muskuļus un kāju muskuļus;
  • uzlabo asinsriti;
  • uzlabo koncentrēšanos un produktivitāti;
  • palīdz sadedzināt kalorijas.

Ja izvēlaties izmantot līdzsvara datorkrēslu, vissvarīgākais ir izmantot to īsus brīžus dienas laikā, jo tas neaizstāj parastu datorkrēslu vai ilgstošu sēdēšanu.

Sedlu datorkrēsls

Sedlu krēsli ir vēl viens ergonomisku datorkrēslu veids. Šie datorkrēsli veicina jāšanai uz zirga līdzīgu sēdus stāvokli. Tie ir augstāki nekā parastie krēsli, novietojot augšstilbus 135° leņķī, lai saglabātu jostas izliekumu un atslābinātu muskuļus. Turklāt šis uz priekšu slīpais krēsls uzlabo muskuļu spēku, mazina muguras sāpes un novērš muskuļu un skeleta sistēmas traucējumus, kā tas ir dokumentēts vairākos pētījumos.

Vislabāk piemērots cilvēkiem ar hroniskām muguras sāpēm vai sasprindzinājumu krūtīs, kā arī biroja darbiniekiem, kuri vēlas attīstīt savus muskuļus un saglabāt mugurkaula dabisko izliekumu.

Rakstāmgalda velosipēds

Rakstāmgalda velosipēds ir īpašs datorkrēsla veids. Tas ir pedāļu trenažieris, kas ļauj vingrot, sēžot pie datora.

Fizisko aktivitāšu pievienošana statiskajam biroja darbam var padarīt ikdienu mazāk vienmuļu un uzlabot veselību. Rakstāmgalda velosipēds nav tik intensīvs kā braukšana pa ceļu vai ar stacionāro velosipēdu sporta zālē. Taču tie piedāvā pietiekošu pretestības līmeni un ļauj vingrot, vienkārši sēžot pie datora un pildot savus ikdienas uzdevumus.

Ieskaties www.ajprodukti.lv plašajā piedāvājumā, kur varēsi atrast dažādus ergonomisku datorkrēslu veidus – no parasta datorkrēsla ar regulējamu atzveltni un augstumu līdz pat sedlu krēsliem, rakstāmgalda velosipēdiem un citiem risinājumiem, kurus pielāgot sava biroja un darbinieku vajadzībām.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu