Mājokļa pabalstu saņēmēju skaits Rīgā pieaug vēl par 60%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Salīdzinot ar situāciju 2021. gadā, mājokļa pabalsta saņēmēju skaits palielinājies par 60%, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Tāpat tiek prognozēts, ka mājokļa pabalstu saņēmēju skaits un pabalstu apjoms pieaugs, jo pieaug dzīves dārdzība.

Lange skaidroja, ka iedzīvotājiem līdzekļu, kas paliek pāri pēc rēķinu samaksas, krietni samazinās, līdz ar to nepieciešams lielāks atbalsts no pašvaldības puses.

Rēķināmies ar to, ka iesniegumu skaits vēl tikai pieaugs, jo gaidāms vēl aukstāks laiks, kas arī palielinās rēķinus, kuri iedzīvotājiem jāmaksā, sacīja Lange.

Mājokļa pabalstam izlietotā finansējuma un pabalsta saņēmēju skaita pieaugums 2022. gadā saistīts ne tikai ar tarifu kāpumu energoresursiem, dabasgāzei, atkritumu apsaimniekošanai, bet arī ar koeficientu piemērošanu garantētā minimālā ienākuma (GMI) sliekšņu summai, kā rezultātā pabalstu ir tiesības saņemt mājsaimniecībām ar lielākiem ienākumiem nekā iepriekš.

Piemēram, ja 2021. gada janvārī vienas personas mājsaimniecībai - darbspējīgai personai pēc mājokļa apmaksas bija jāpaliek 109 eiro savu pamatvajadzību nodrošināšanai, tad 2022. gada janvārī tie bija 163,5 eiro bet oktobrī - 327 eiro.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka ikvienam galvaspilsētā deklarētajam iedzīvotājam ir tiesības pretendēt uz mājokļa pabalstu īres, apsaimniekošanas un citu komunālo maksājumu segšanai, ja pēc šiem izdevumiem paliek mazāk nekā 327 eiro pirmajam vai vienīgajam cilvēkam ģimenē un 228 eiro katram nākamajam cilvēkam ģimenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu