Izdevumam kļuvis zināms Ķīnā reiz pazudušā miljardiera Ma liktenis

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ķīnas kompānijas “Alibaba” dibinātājs, miljardieris Džeks Ma ir pametis Ķīnu un jau gandrīz pusgadu dzīvo Tokijā, vēsta “Financial Times”, atsaucoties uz avotiem, kuriem zināma ķīniešu uzņēmēja atrašanās vieta.

Džeks Ma agrāk ir bijis bagātākais cilvēks Ķīnā un valsti pametis “spiediena dēļ, ko Pekina izdarījusi uz valsts tehnoloģiju sektoru un tajā esošajiem uzņēmējiem”. Viņš uz Japānu devies kopā ar ģimeni, privāto pavāru un apsardzi, norāda izdevuma avoti. Tāpat uzņēmējs “turas ēnā”, apmeklē dažādus privātos klubus Tokijā, ir kļuvis par aizrautīgu kolekcionāru un zīmē akvareļus, lai īsinātu laiku.

“Financial Times” rīcībā esošā informācija liecina, ka Ma apmeklē dažādas atpūtas vietas, piemēram, karstos avotus un slēpošanas kūrortus, kas atrodas Tokijā. Viņš regulāri dodas arī ceļojumos uz ASV un Izraēlu.

Tiek norādīts, ka pirms diviem gadiem Ma mīklaini nozuda no sabiedrības acīm, pirms tam asi kritizējot Ķīnas regulatorus un to rīcību attiecībā pret tehnoloģiju uzņēmumiem. Pēc vairāku mēnešu pauzes Ma publicēja 48 sekunžu garu video, ko analītiķi sauca par “gūstekņa vēstījumu no gūsta”. Pēc tam viņš bija devies uz Nīderlandi, bet pagājušā gada vasarā Ma 88 metrus garā superjahta “Zen” tika manīta pie Spānijai piederošās Maljorkas salas.

Tikmēr pret “Alibaba” Ķīnā ir izvērstas represijas, Ķīnas regulatoriem bloķējot uzņēmuma 34 miljardus dolāru vērtās akcijas. Pekina likusi “Alibaba” pārdot atsevišķus aktīvus, piemēram Honkongas mediju “South China Morning Post”. Tāpat pret kompāniju noteikts 2,8 miljardus dolāru liels sods par konkurences kropļošanu, un uzņēmumam pieprasīts veikt dažādas reformas.

“Alibaba” Pekinas nežēlastībā nonāca pēc Ma komentāriem, kuros uzņēmējs kritizēja pastāvošo Ķīnas režīmu par to, ka tas apspiež inovācijas. Pēc šiem komentāriem Ma uz vairākiem mēnešiem pazuda no sabiedrības redzesloka, bet prezidents Sji Dzjiņpins sāka cīņu pret lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem.

Pēc ASV izdevuma “Forbes” datiem, pēdējā gada laikā “Alibaba” dibinātāja Ma aktīvu vērtība ir samazinājusies teju divas reizes – no 41,5 miljardiem dolāru pagājušajā gadā līdz 20,6 miljardiem dolāru šogad.

Džeks Ma ir dzimis nabadzīgā ģimenē, tomēr viņam ir izdevies kļūt par vienu no redzamākajiem un bagātākajiem Ķīnas uzņēmējiem. Aizdomas par Ķīnas Komunistiskās partijas spiedienu pret biznesmeni izskanēja 2019. gadā, kad Ma paziņoja par aiziešanu no kompānijas “Alibaba”, uzsverot, ka viņš “labāk vēlas nomirt pludmalē, nevis pie darba galda”.

Pēc tam, kad Ma pilnībā pameta biznesu Ķīnā, valsts aktīvi vērsusies ne tikai pret Ma kompānijām, bet arī citiem tehnoloģiju gigantiem kā “Tencent” un “ByteDance”.

Arvien vairāk Ķīnas bagāto uzņēmēju un pat vidējās klases iedzīvotāju meklē valstis, kurās apmaiņā pret investīcijām būtu iespējams iegūt pilsonību, meklējot iespējas pilnībā pamest Ķīnu un turpināt savu uzņēmējdarbību.

Ma un viņa pārstāvji ziņas par dzīvi Tokijā nav komentējuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu