"Dobeles dzirnavnieks" pabeidzis "Rīgas dzirnavnieka" iegādi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Dobeles dzirnavnieka" produkcija.
"Dobeles dzirnavnieka" produkcija. Foto: Publicitātes foto

AS "Dobeles dzirnavnieks" pabeidzis darījumu par Lietuvas koncernam AB "Baltic Mill" piederošo Latvijas graudu pārstrādātāja "Rīgas dzirnavnieks" un Igaunijas uzņēmuma "Balti Veski" iegādi, portālu TVNET informēja uzņēmumā. 

"Dobeles dzirnavnieka" sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Lūse atzīmē, ka šis darījums dos iespēju "Dobeles dzirnavniekam" iegūt papildu jaudas. "Pašreizējos lielo Eiropas graudu pārstrādes uzņēmumu apvienošanās apstākļos darījums ļaus saglabāt esošo konkurētspēju un tirgus pozīciju, dos iespēju veiksmīgāk konkurēt globālajā tirgū, paplašināt sortimentu un attīstīt jaunu, tajā skaitā nišas produktu ar augstu pievienoto vērtību, ražošanu," norāda Lūse.

Bet "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils pauž, ka noslēgtais darījums turpina uzņemto kompānijas attīstības kursu, ceļot kopējās graudu pārstrādes jaudas Latvijā, un tas savukārt būtiski veicināšot vietējo produktu eksportspēju.

"Mūsu mērķis ir iezīmēt Latviju pasaules tirgū kā vietu, no kuras nāk kvalitatīvi un konkurētspējīgi graudu pārstrādes produkti ar augstu pievienoto vērtību," uzsver Amsils. 

Darījuma strukturēšanas un juridiskos pakalpojumus uzņēmumam sniedza zvērinātu advokātu birojs "Spīgulis & Kukainis".

"Rīgas dzirnavnieka" nākotne

"Rīgas dzirnavnieks" turpmāk strādās kā AS "Dobeles dzirnavnieks" meitas uzņēmums, turpinot savu esošo zīmolu attīstību. ""Rīgas dzirnavniekam" ir potenciāls izaugsmei – nepieciešamā infrastruktūra un pieredzējuši darbinieki," apliecina Amsils un pauž pārliecību, ka, kopīgi strādājot, visas iesaistītās puses gūs gan papildu pieredzi, gan zināšanas, kas veicinās arī kopējo Latvijas graudu pārstrādes nozares attīstību.

Kompānijā arī atzīmē, ka 10 gadu laikā "Dobeles dzirnavnieks" savā attīstībā investējis vairāk nekā 120 miljonus eiro un no neliela vietējā uzņēmuma ar niecīgiem eksporta apjomiem spējis kļūt par lielāko pastas ražotāju Ziemeļeiropā un vienu no lielākajiem BIO pārslu ražotājiem Eiropas Savienībā. "Mūsu uzkrātā pieredze, zināšanas un modernā tehniskā bāze sniegs būtisku ieguldījumu arī AS "Rīgas dzirnavnieks" attīstībā," stāsta Amsils.

Arī "Rīgas dzirnavnieka" tirdzniecības un loģistikas direktore Iveta Švarce norāda, ka grupas uzņēmumu sniegtās sinerģijas iespējas abiem graudu pārstrādes uzņēmumiem ļaus strādāt efektīvāk un sniegs būtiskus ieguvumus arī klientiem un piegādātājiem. "Ražošanas procesu efektivizēšana un modernizēšana, eksporta kāpināšana un iepirkto graudu apjoma palielināšana grupas ietvaros ļaus ne tikai attīstīt jaunus produktus, bet arī piedāvāt labākus sadarbības nosacījumus Latvijas zemniekiem un citiem sadarbības partneriem."

Lietuvas uzņēmumu iegāde "uz pauzes"

Iepriekš jau izskanējis, ka Lietuvas Konkurences padome atteikusi atļauju "Dobeles dzirnavniekam" pilnībā iegādāties Lietuvas graudu pārstrādes koncernu "Baltic Mill", kam piederēja vairāki graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi Baltijas valstīs. Ja darījums par Latvijas "Rīgas dzirnavnieka" un Igaunijas "Balti Veski" iegādi tagad ir pabeigts, tad "Baltic Mill" piederošo Lietuvas uzņēmumu - "Malsena plius" un "Amber Pasta" - līdz ar Lietuvas regulatora lēmumu nav notikusi. 

"Dobeles dzirnavnieks" uzsver, ka kategoriski nepiekrīt Lietuvas konkurences uzrauga lēmumam un to ir pārsūdzējis tiesā Lietuvā. Ņemot vērā uzņēmuma tirgus daļas Lietuvā, uzņēmums uzskata, ka Lietuvas Konkurences padome ar šādu lēmumu vēlas aizsargāt vietējos Lietuvas ražotājus no konkurences, neļaujot tirgū ienākt ārvalsts komersantam, kas konkurētu ar vietējiem ražotājiem. 

Amsils arī atzīst, ka Lietuvas Konkurences padomes lēmums laika ziņā ir aizkavējis uzņēmuma attīstības plānus, jo līdz Lietuvas tiesas spriedumam minētos uzņēmumus iegādāties nevar. Tomēr, kamēr tiek gaidīts tiesas lēmums, uzņēmums koncentrēsies uz Latvijas un Igaunijas uzņēmumu attīstīšanu un konkurētspējas stiprināšanu globālajā tirgū.

Kompānija "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. "Dobeles dzirnavnieks" pērn strādāja ar 172,07 miljonu eiro apgrozījumu un nopelnīja 3,87 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu