Makrons vizītes laikā ASV ticies ar Masku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: X04130/SCANPIX

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien noslēdza savu valsts vizīti ASV, apmeklējot Luiziānas štata Ņūorleānas pilsētu un tur tiekoties ar uzņēmēju Īlonu Masku.

Makrons apmeklēja Ņūorleānu, kas simbolizē vēsturiskās Francijas un ASV saites, lai veicinātu franču valodas izplatību. Viņam arī bija iepriekš nepaziņota tikšanās ar jauno "Twitter" īpašnieku Masku.

Makrons sacīja, ka viņam un Maskam stundu ilgās tikšanās laikā bijusi "skaidra un godīga" diskusija, kurā viņš Maskam darīja zināmas viņa un Eiropas bažas par satura moderāciju ietekmīgajā sociālo mediju platformā "Twitter".

"Caurspīdīga lietotāju politika, ievērojama satura moderācijas pastiprināšana un runas brīvības aizsardzība: "Twitter" ir jāpieliek pūles, lai ievērotu Eiropas noteikumus," tvītoja Masks pēc šīs tikšanās.

Makronam ierodoties Ņūorleānā, viņu lidostā sagaidīja džeza grupa. Pēc tam viņš kopā ar sievu Brižitu devās pastaigā pa Franču kvartāla ielām.

Makrons gāja blakus Ņūorleāna mēram Latojai Kantrelai, sarokojoties ar labvēļiem, un neilgu laiku parunāja ar sievietēm, kas turēja plakātus Irānas protestu atbalstam.

Makrons preses konferencē atzinīgi novērtēja "kreolizācijas zemi", kur "franču valoda tiek mīlēta", un vēlāk paziņoja par programmu plašākai franču valodas mācīšanai.

Makrons Vašingtonā bija pateicis, ka grib atjaunot franču tēlu ASV, kur tas "dažreiz tiek uzskatīts par elitāru".

Pirms došanās prom no Vašingtonas piektdien Makrons apmeklēja banketu ar digitālo uzņēmumu pārstāvjiem, kurā viņš atcerējās "visas pūles", kuras viņš kopš savas pirmās prezidentūras pielicis, "lai padarītu Franciju par vadošo Eiropas valsti tehnoloģiju jomā".

Luiziāna, kurā atrodas Ņūorleāna, ir bijusī Francijas kolonija, kuru imperators Napoleons 1803.gadā pārdeva ASV.

Makrons arī pieminēja orkāna "Katrīna" upurus. "Katrīna" 2005.gadā prasīja vairāk nekā 1800 cilvēku dzīvības Ņūorleānā un tās apkārtnē, kā arī nodarīja zaudējumus miljardiem dolāru apmērā.

Makrons, kuru pavadīja franču kinorežisors Klods Lelušs un horeogrāfs Benžamēns Milpjē, tikās ar vietējiem māksliniekiem un ievērojamiem kultūras pārstāvjiem Ņūorleānā, kas zināma kā džeza dzimtene.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu