Apkopotas turīgākās ģimenes Latvijā (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kirovs Lipmans
Kirovs Lipmans Foto: Ieva Leiniša / LETA

Bagātākās ģimenes Latvijā šogad darbojas banku, būvniecības, grāmatu izdevniecības, nekustamo īpašumu un transporta nozarēs. Kā liecina “Dienas Bizness” veiktais miljonāru apkopojums, šogad ievērojamākie aktīvi ir Lipmanu ģimenes īpašumā.

“Dienas Bizness” izdevumā “Miljonārs” teikts, ka viena no turīgākajām ģimenēm nav iekļuvusi bagātāko cilvēku sarakstā. Šīs ģimenes galvenais uzņēmums ir grāmatu izdevniecība SIA “Apgāds Zvaigzne ABC” ar 12,55 miljonu eiro kapitālu. Vijai Kilbokai pieder 50,83% no šīs kompānijas, bet Arnim un Kristapam Kilbokiem – katram pa 8,24% no izdevniecības.

Apgāda ''Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilboka
Apgāda ''Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilboka Foto: Ieva Lūka / LETA

Neraugoties uz pašu kapitāla samazināšanos, viena no bagātākajām ģimenēm Latvijā ir Rims Sankausks un Ināra Sankauskaite, kas ir saistīta ar tiltu būvnieku – AS “Latvijas-Lietuvas kopuzņēmums Viadukts”. Sankauski šo uzņēmumu saņēmuši mantojumā no aizsaulē aizgājušā Adama Vitauta Sankauska. Pagājušā gada nogalē šī uzņēmuma kapitāls bija 13,32 miljoni eiro. Rimam pieder 30,75% kapitāldaļu, bet Inārai – 30,49% kapitāldaļu šajā uzņēmumā.

Covid-19 pandēmijas laikā savu turību audzējusi Rēvaldu ģimene – Mārim, Ģirtam un Elgai Rēvaldiem vērtīgākais piederošais aktīvs ir SIA “Veselības centrs 4”, kā kapitāls pieaudzis līdz 16,23 miljoniem eiro. Ģirtam Rēvaldam šajā kompānijā pieder 25%, bet Elgai Rēvaldei – 15% kapitāldaļas.

"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds
"Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds Foto: Edijs Pālens / LETA

Ar lielu bagātību var lepoties arī Šīnu ģimene. Nekustamo īpašumu biznesmeņu ģimenē galvenais aktīvs ir SIA “Latio Barona”. Šīs kompānijas kapitāls ir 20,11 miljoni eiro, no kuriem 80% kapitāldaļu pieder Edgaram Šīnam, bet 20% - viņa dēlam Raitim.

Bagātāko ģimeņu vidū iekļuvusi arī Vaļko ģimene, kuru galvenais lolojums ir lauksaimniecības uzņēmums SIA “Pampāļi”. Jāņa Vaļko izveidotais un pašlaik Mārtiņa Vaļko vadītais uzņēmums var lepoties ar 27,7 miljonu eiro lielu kapitālu.

Viena no bagātākajām ģimenēm Latvijā ir Pari. 2020. gadā mirušais Viktors Para bija turīgākais no šīs ģimenes, kuram piederošo uzņēmumu kapitālu kopsumma bija 6,2 miljoni eiro. Vērtīgākais ģimenes aktīvs ir līdzdalība uzņēmumā AS BMGS, kura kapitāls ir 22,7 miljoni eiro, V. Paras atraitnei Jeļenai Parai piederošo kapitāldaļu vērtība ir 1,45 miljoni eiro.

Liepājas pusē dzīvojošā Kesenfeldu ģimene šogad turpina audzēt savu lomu turīgāko ģimeņu sarakstā. Aigars Kesenfelds ir patiesais labuma guvējs 114 kompānijās, kuru kopējā peļņa ir ap 60 miljoniem eiro. Tikmēr Linda Kesenfelde ir patiesā labuma guvēja astoņos uzņēmumos ar kopējo peļņu 28 miljoni eiro.

Uzņēmējs Aigars Kesenfelds
Uzņēmējs Aigars Kesenfelds Foto: Evija Trifanova/LETA

Vairāk nekā 79 miljonus eiro vērts kapitāls ir Lipmanu ģimenes centrālā uzņēmuma īpašumā. 43,33% no SIA “Liplat” kapitāldaļām pieder Kirovam Lipmanam, Filipam Lipmanam – 35%, bet Annai Lipmanei – 21,67%.

Interesanti, ka bagātāko ģimeņu sarakstā joprojām atrodams Karginu ģimenes vārds. Bijušie “Parex bankas” īpašnieki gan piedalās tiesas procesos par zaudējumu piedziņu daudzu miljonu eiro apmērā. Šogad pārdošanā nonākusi ģimenes māja Jūrmalā “Villa Adlera”, un apelācijas instance lēmusi par vairāk nekā 81 miljona eiro piedziņu no bijušajiem bankas īpašniekiem – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka. Domājams, ka šāda piedziņa faktiski ir bezcerīga.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu