VIDEO ⟩ Preses konference: "Doždj" aktualitātes un trimdas žurnālistu darbs Latvijā (52)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Televīzijas kanāla "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") galvenais redaktors Tihons Dzjadko un "Ilgtspējas fonda" direktore, "The Fix Media foundation" valdes locekle un "Media Hub Riga" ārkārtas atbalsta koordinatore Sabīne Sīle piedalās preses konferencē, kurā informē par piespiedu emigrācijā esošo mediju darbinieku no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas situāciju Latvijā.
Televīzijas kanāla "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") galvenais redaktors Tihons Dzjadko un "Ilgtspējas fonda" direktore, "The Fix Media foundation" valdes locekle un "Media Hub Riga" ārkārtas atbalsta koordinatore Sabīne Sīle piedalās preses konferencē, kurā informē par piespiedu emigrācijā esošo mediju darbinieku no Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas situāciju Latvijā. Foto: Lita Millere/LETA

Mediju nozarei jācīnās pret mēģinājumiem politiski uzbrukt plašsaziņas līdzekļiem un mazināt to nozīmīgumu demokrātiskā sabiedrībā, pārliecināta Baltijas Mediju izcilības centra" izpilddirektore Gunta Sloga.

Komentējot Krievijas neatkarīgās programmas "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") licences anulēšanas gadījumu, Sloga piektdien preses konferencē akcentēja, ka Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums un tā pamatojums rada bažas, jo publiskajā telpā nepārtraukti tiek runāts par medija pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem, taču oficiāli licences atņemšana tiek pamatota ar apdraudējumu drošībai.

"Mums diemžēl ir jāpaliek tikai minējumos, ko NEPLP teica Valsts drošības dienests, bet tā ir ļoti satraucoša situācija, ka medijam tik ātrā tempā var atņemt licenci," uzsvēra Mediju izcilības centra vadītāja.

Viņa norādīja, ka ir atsevišķi politiķi, grupējumi, kas mēģina uzbrukt medijiem, mazināt to nozīmīgumu demokrātiskā sabiedrībā, atgādinot arī par Nacionālās apvienības izplatīto paziņojumu dienu pirms NEPLP lēmuma ar aicinājumu slēgt "Doždj". Sloga pārliecināta, ka pret šādām aktivitātēm nozarei ir jācīnās, gan atzīstot, ka ietekmes sviru šādām darbībām nav īpaši daudz.

"Tā ir grūta cīņa, skaidrs, ka mums ieroču ir maz. Pašai kopienai medijos jārunā un jāatgādina par to," sacīja Sloga, piebilstot, ka liela daļa politiķu ikdienā saprot un deklarē, ka medijiem ir jābūt drošiem un neatkarīgiem. Medijiem nepieciešams aizstāvēt savas pozīcijas, kā arī aktīvāk iestāties pret uzbrukuma mēģinājumiem, tostarp vēršoties tiesā. "Vai mēs izglītojam policistus pietiekami daudz, ka arī uzbrukumi internetā ir pārkāpumi, par ko ir jāsoda? Redzam, ka tiesas to ir sapratušas," pauda Sloga.

Viņas ieskatā katrs "Doždj" situācijai līdzīgais gadījums "rada zemestrīces efektu visā kopienā" un arī citi ārzemju mediji, kas Latvijā raduši patvērumu sāk satraukties par savām pozīcijām un iespējām turpināt te strādāt. Sloga atgādināja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) solījumu Latvijā turpināt atbalstīt ārzemju žurnālistus, akcentējot, ka Latvija ir droša vieta, "neskatoties uz atsevišķu politiķu asajiem izteikumiem".

Sloga norādīja, ka Latvijā ir vairāk nekā 200 ārzemju žurnālistu, kas te ieradušies, bēgot no Krievijas, Baltkrievijas vai kara plosītās Ukrainas, un radusies situācija atsevišķu mediju darbinieku lokā radījusi pārdomas par iespējām turpināt palikt Latvijā. "Ir normāli, ja kādi mediji apsver iespēju doties prom. Redzēsim to kā normālu procesu, ja kāds no medijiem brauks prom," piebilda centra vadītāja.

Viņasprāt, gadījumi, kas saistīti ar mediju darba ietekmēšanu, it stāsts ne vien par Latvijas iekšpolitiku, bet arī Latvijas tēlu pasaulē, un "Doždj" gadījums ir bijis "ja ne trieciens, tad iesitiens pa Latvijas tēlu". Viņa atklāja, ka centrs ļoti daudz piedalās dažādos starptautiskos forumos, kur arī Ārlietu ministrija bieži uzsver Latvijas sasniegumus preses brīvības jomā, demokrātijā, tāpēc šādi notikumi var satricināt Latvijas starptautiskās pozīcijas.

Jau vēstīts, ka NEPLP nolēma anulēt apraides atļauju "Doždj". Lēmums stājās spēkā naktī uz ceturtdienu, kad "Doždj" bija jāpārtrauc raidīšana Latvijas teritorijā. Taču, kā novēroja aģentūra LETA, ceturtdien no rīta "Doždj" kanāls un tā saturs platformā "Youtube" Latvijas teritorijā vēl bija pieejams.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu