Neparasti šaurs un neparasti labi aprīkots viedtālrunis – Sony Xperia 5 IV (4)

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kad aizgājušās desmitgades sākumā viedtelefoni tā pa īstam sāka apsildīt degunu šajā pasaulē un pamazām izspieda no lietotāju vairākuma kabatām pogu telefonus, iekārojamo zīmolu augšgalā labu laiku gozējās Sony. Japāņu uzņēmums pamanījās izgatavot ļoti plānus, gaumīgus un pat ūdensdrošus viedtelefonus, kā 2013. gada sākumā prezentētais Xperia Z. Uz tolaik dominējošo klumzīgo, bieži tehniskas problēmas piedzīvojošo un lētā plastmasas korpusā ietērpto konkurentu fona tas izskatījās elitārs un teju nevainojams. Gadu gaitā sāncenši krietni «pielika» kvalitātē un ar lētākiem produktiem pastūma japāņus malā. Vienubrīd Sony viedtelefonu lauciņā bija pavisam aizmirsti, bet nu atkal atraduši savu identitāti un mēģina atkarot lietotāju uzticību.

Aplūkojot septembra nogalē tirgū laisto Sony Xperia 5 IV, var viegli pamanīt pirms desmit gadiem iedibināto tradīciju turpinājumu, kā arī jaunākos sava ceļa meklējumus.

Centimetru šaurāks par citiem

Ikviens Sony viedtelefonu pēdējos gados plaukstās paturējušais lietotājs būs pamanījis tā netipisko izmēru. Ja vidusmēra tālruņa platums mūsdienās ir virs 7 centimetriem, tad Xperia 5 IV tas ir vien 6,7 cm. Viens centimetrs nešķiet daudz, taču rokās tas ir ļoti labi jūtams. Ierīce ir krietni šaurāka un ērtāka lietošanai vienā plaukstā. Patīkamās sajūtas pastiprina Gorilla Glass Victus aizsargstikls priekšā un aizmugurē, ko savieno gludi nopulēta alumīnija līste ar patīkami noapaļotām malām. Rezultātā iegūts stingrs un gaumīgs korpuss, pēc kura uzreiz var nolasīt piederību elitārai kompānijai.

Foto: Publicitātes foto

Pie īpaši izceļamām lietām pieskaitāms Sony telefoniem raksturīgais fotografēšanas taustiņš, ar kuru var gan aktivizēt fotokameru, gan uzņemt attēlu, un no daudziem citiem zīmoliem jau izskaustā 3,5 mm austiņu pieslēgvieta. Lieki piebilst, ka japāņu ražotā ierīce joprojām tiek gatavota atbilstoši ūdens un putekļu noturības standartu prasībām.

Xperia 5 IV var uz pusstundu iegremdēt pusotru metru dziļi saldūdenī un tas joprojām funkcionēs normāli.

Uzmanību šajā tikai 172 gramus vieglajā ierīcē piesaista arī aizmugurējās fotokameras bloks. Tas ir mūsdienu ierīcēm neparasti mazs un izraisa divējādas sajūtas. No vienas puses nelielais kameras bloks piestāv kompaktajam dizainam un priecē ar diskrētumu. Tas neizlien daudzus milimetrus uz āru un nepadara ierīci neadekvāti nesimetrisku. Taču no otras vizuāli mazās lēcas liek Xperia 5 IV izskatīties pēc 3-4 gadus veca modeļa, kas pircējus var nepārliecināt.

Kā gan šai ar Zeiss lēcām aprīkotajai kamerai veicās reālā darbībā? Te vajadzīga neliela atkāpe japāņu filozofijā. Kā zināms, Sony ražo visa veida elektroniku, un koncerna inženieri iemanījušies ļoti veiksmīgi pārnest labākās tehnoloģijas no viena segmenta uz citu. Xperia viedtelefoni regulāri saņem kādu «dāvanu» no Bravia televizoru sērijas, attēla apstrādes procesorus un risinājumus no fotokameru divīzijas, kā arī pa kādai tehnoloģijai no leģendāro Sony mūzikas atskaņotāju veidotājiem. Arī Xperia 5 IV šajā ziņā nav apdalīta –

tālrunis pie lietotāja ierodas ar jau ieinstalētām lietotnēm Photo Pro, Cinema Pro un Video Pro.

Pro līmeņa fotografēšana un filmēšana

Fotografētājiem Photo Pro noteikti patiks, jo tās darbvirsma raisa asociācijas ar īstu fotoaparātu. Digitālā ripa ekrāna kreisajā pusē ļauj izvēlēties režīmus gluži kā Sony Alpha sērijas fotokamerās – pamata, automātisko, programmētu automātisko, aizslēga ātruma kontroles un manuālas ekspozīcijas. Savukārt labajā pusē ir daudzas ikonas ērtai iestatījumu mainīšanai. Te atradīsiet visu nepieciešamo. Attēlu formāta maiņu, autofokusa režīmus, baltā balansu, gaismas jutību un citas ierastās lietas. Kad iestatījumi savesti kārtībā, digitāls slēdzis ekrāna labajā apakšējā stūrī sniedz iespēju nobloķēt ikonas, lai fotografēšanas laikā netīšs pieskāriens kādai pogai neizbojātu labās ieceres. Ļoti laba un noderīga ideja.

Pati kamera uz tirgū šobrīd redzamo fona neizskatās pārlieku iespaidīga ne vizuāli, ne tehniski. Zem vienotā aizsargstikla vienā līnijā iekārtojušās trīs aptuveni vienāda izmēra ačteles. Galvenā ir 24 mm lēca ar 12 MP 1/1.7 collu attēla sensoru un optisko attēla stabilizācijas sistēmu. Par platleņķa attēliem gādā 16 mm 12 MP kamera ar 1/2.5 collu sensoru, kamēr tālummaiņa ir 60 mm lēcas ziņā, kas piedāvā vien 7,5x pietuvinājumu. Uz šobrīd pieejamo 50x un 100x tālummaiņas viedtālruņu kameru fona tas izskatās visai pieticīgi. Taču tam nevajadzētu atbaidīt no Sony telefona. Pateicoties japāņu tehnoloģiskajiem risinājumiem un daudzveidīgajiem iestatījumiem, ar šā tālruņa kameru var uzņemt skaistus un kvalitatīvus attēlus.

Tā paver lietotājam ļoti plašas manipulāciju iespējas, pat izvēlēties fona aizmiglojuma intensitāti, uzņemot portretus, un izvēlēties fotogrāfijas krāsu toņus.

Labā apgaismojumā fotogrāfijas izdodas tīri labi. Tās ir detalizētas, skaidras un bez nedabiski košām krāsām. Sākumā mazliet pārsteidza, ka sniegs ekrānā izskatās zilganāks nekā dzīvē, taču pavirzot slēdzi siltāku toņu virzienā viegli izdevās tikt arī pie ierastās ziemīgās ainavas. Ražotājs noteikti vēl var piestrādāt pie nakts fotogrāfijām un tālummaiņas.

Kamera labi tiek galā arī ar naksnīgām ainavām, ja izdodas noturēt tālruni nekustīgi dažas sekundes. Pie tuvplānu detalizācijas tumsā gan vēl varētu piestrādāt.

Xperia 5 IV pavisam droši var izmantot dzīves svarīgo brīžu filmēšanai. Attēla stabilizācijas sistēma darbojas pat ļoti labi un autofokuss prasmīgi izseko līdzi pat kustīgam mājdzīvniekam, tieši kā ražotājs solījis.

Un tas patiešām spēj iegaumēt izsekojamo cilvēku vai dzīvnieku un saglabāt fokusu uz to pat tad, ja galvenais varonis uz brīdi izgājis no kadra un pēc brīža atgriezies.

Te gan jāpiebilst, ka jaudīgās foto un video lietotnes diezgan ātri uzsilda tālruni. Ne velti tas regulāri rāda instrukciju, kā rīkoties sakaršanas gadījumos un sagatavojis īpašu brīdinājuma ikonu.

Foto: Publicitātes foto

Kompakts flagmanis

Izgatavojot Xperia 5 IV, Japānas zīmols būtībā radījis kompaktu flagmani ar augstvērtīgām komponentēm. Ierīci darbina prezentēšanas brīdī jaudīgākais procesors Snapdragon 8 Gen 1. Tāds atrodams daudzos citu ražotāju šā gada labākajos modeļus, tādēļ veiktspēja ir tikpat augsta kā, piemēram, paša Sony lielajam flagmanim Xperia 1 IV.

Arī ekrāns ir augstvērtīgs – OLED tehnoloģijas ar 2520x1080 pikseļu izšķirtspēju un 120 Hz atsvaidzes intensitāti. Tas ir ļoti košs un krāsains, kā organisko gaismu izstarojošo diožu tehnoloģijas paneļiem piedien.

Filmas un seriālus tajā skatīties ir tīrā bauda, jo īpaši tad, ja izdodas piemeklēt 21:9 malu attiecībai atbilstošu saturu. Tad tas aizpilda visu 6,1 collu lielo ekrānu. Ar cita formāta saturu gan nav tika labi. Piemēram, vairums YouTube satura horizontālā stāvoklī tiek attēlots ar platām melnām malām sānos. Tās ir pat par centimetru platākas nekā līdzīga izmēra ekrānā ar krietni izplatītāko 19,5:9 malu attiecību. Taču jāpatur prātā, ka tieši pagarinātā ekrāna forma ļāvusi Sony izveidot mūsdienām netipiski šauru ierīci.

Taupīts nav arī uz akumulatoru. Kompaktajā ierīcē iespiesta 5000 mAh baterija, kas bez grūtībām darbina tālruni visu dienu un vēl mazliet. Interneta pārlūkprogrammas lietošanas režīmā baterijas darbības laiks pārsniedz 17 stundas, bet multimediji gan to iztukšo krietni ātrāk. Skatoties video vai spēlējot spēles, akumulators iztērēsies aptuveni 7 stundās, taču pa vidu var nākties ņemt pauzi, jo ierīce var pārlieku sasilt un palūgt pārtraukumu vai samazināt veiktspēju.

Xperia 5 IV atbalsta uzlādi ar 30W lādētāju, kas bateriju piepilda nepilnās divās stundās, taču, sekojot līdzi tendencei, kastītē lādētāja nav. Nav arī vada, tādēļ nāksies izlīdzēties ar mantojumā no iepriekšējās ierīces palikušajiem, vai ar bezvadu uzlādes paliktni.

Pāris nedēļas ar Sony Xperia 5 IV kabatā varētu raksturot kā satikšanos ar sen neredzētu draugu. Vispirms uzjunda seno dienu atmiņas un pēc tam pamazām sākam pamanīt gadu gaitā notikušās izmaiņas ārienē un raksturā.

Šis telefons saglabājis labākās iezīmes no Xperia sērijas pirmsākumiem un vienlaikus piedāvā iespējas, kas nav citu ražotāju klāstā. Pirmkārt, tas ir netipisks šaurs korpuss. Otrkārt, flagmaņa cienīga komplektācija. Treškārt, ļoti bagātīgas fotografēšanas un filmēšanas lietotnes. Ceturtkārt, augstvērtīgs mūzikas atskaņotājs, kas izmanto LDAC audio kodēšanas tehnoloģiju augstākai skaņas izšķirtspējai. Melomāni to novērtēs. Par visām šīm iespējām šobrīd jāmaksā ap 1050 eiro, un cenā iekļautas arī 340 eiro vērtas, ļoti kvalitatīvas bezvadu austiņas Sony WH-1000XM4.

Raksts tapis sadarbībā ar Sony.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu