"Fiber Optical Solution": Uzņēmums iekļauts ASV eksporta kontroles sarakstā pārpratuma dēļ (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukraiņu karavīra ierocis
Ukraiņu karavīra ierocis Foto: Jānis Vingris

"Fiber Optical Solution" valdes locekļa Aleksandra Blūmentāla ieskatā uzņēmuma iekļaušana  ASV eksporta kontroles sarakstā nav saprotama un ir pārpratums.

Viņš arī informēja, ka uzņēmums sadarbībā ar Ārlietu ministriju centīsies noskaidrot, kāpēc "Fiber Optical Solution" ir iekļauts šajā sarakstā un panākt izslēgšanu no tā.

Blūmentāls stāstīja, ka uzņēmumā ražotie optisko šķiedru žiroskopi ir dubultā pielietojuma produkts, tāpēc tas ir pakļauts ļoti stingrai eksporta kontrolei, ko veic Latvijas un Eiropas Savienības (ES) iestādes, un produkciju nav iespējams pārdot Krievijas armijai vai aizsardzības rūpniecībai. Tāpat uzņēmums ir atzīts par nacionālajai drošībai nozīmīgu kompāniju.

Viņš skaidroja, ka produkcija tiek eksportēta tikai uz ES, ASV un Kanādas tirgiem.

Jautāts, vai ir iespējams, ka "Fiber Optical Solution" produkciju Krievijas armijai vai aizsardzības rūpniecībai varēja tālāk pārdot kāds no pircējiem ES, ASV vai Kanādā, Blūmentāls pauda šaubas par to, norādot, ka pircēji ir pasaulē zināmas kompānijas.

Savukārt vaicāts, kā tiks ietekmēts "Fiber Optical Solution" bizness, ja uzņēmums netiks izslēgts no ASV eksporta kontroles saraksta, Blūmentāls atzina, ka bizness varētu būt apgrūtināts.

Vienlaikus viņš norādīja, ka eksporta kontroles saraksts nenozīmē sankcijas, taču "daži no partneriem nebūs priecīgi".

Jau vēstīts, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pievienojusi 24 kompānijas un citas struktūras eksporta kontroles sarakstam par atbalstu Krievijas armijai vai aizsardzības rūpnieciskajai nozarei, Pakistānas kodolprogrammai vai piegādēm Irānas elektronikas kompānijai.

Starp šīm kompānijām ir arī Latvijas "Fiber Optical Solution", kas ražo optisko šķiedru žiroskopus un citas iekārtas.

Kompānijas, kas atrodas Latvijā, Pakistānā, Krievijā, Singapūrā un Šveicē, tika pievienotas sarakstam ASV nacionālās drošības un ārpolitikas apsvērumu dēļ, paziņoja ASV Tirdzniecības ministrijas pārstāvji.

Sarakstā ir arī Krievijas "Kraftway Corporation", kas sevi dēvē par vienu no lielākajiem Krievijas IT uzņēmumiem, Elektroniskās skaitļošanas zinātniskās pētniecības centrs, "Fibersense", "Optolin", "PKK Milandr", "Milandr EK", "Milandr ICC", "Milur IS", "Microelectronic Production Complex (MPK) Milandr", "Ruselectronics JSC" un Šveicē bāzētais "Milur SA".

Pēc Maskava iebrukuma Ukrainā februārī Vašingtona ir izmantojusi eksporta kontroli, lai sodītu uzņēmumus par atbalstu Krievijas armijai un ierobežotu ārvalstu tehnoloģiju plūsmu uz Krieviju.

ASV preču piegādātājiem pirms piegādēm sarakstā iekļautajām kompānijām ir jāsaņem speciāla licence.

"Fiber Optical Solution" reģistrēta 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 8 530 597 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Uzņēmums pieder diviem Austrālijas un trim Krievijas pilsoņiem - pa 35% katram Šihua Ounam un Karinai Ounai, 16% Jurijam Korkiško, 9% Vjačeslavam Fjodorovam un 5% Viktoram Priļutskim.

"Fiber Optical Solution" apgrozījums 2021.gadā bija 3,07 miljoni eiro, bet zaudējumi sasniedza 1,48 miljonus eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu