“Es nevēlējos būt krāpnieks!" Bahamās arestēts sabrukušās kriptobiržas FTX dibinātājs Benkmans-Frīds

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pagājušajā mēnesī sabrukušās kriptobiržas FTX dibinātājs Sems Benkmans-Frīds pirmdien aizturēts Bahamu salās, jo ASV prokuratūra izvirzījusi apsūdzības pret uzņēmēju, liecina Bahamu valdības publiskotais paziņojums.

Ņujorkas dienvidu rajona prokuratūra, kas vada izmeklēšanu FTX sabrukuma lietā, apstiprināja Benkmana-Frīda aizturēšanu.

“Šovakar Bahamu varasiestādes arestēja Semjuelu Benkmanu-Frīdu pēc ASV valdības pieprasījuma,” rakstīja advokāts Demians Viljams.

Benkmans-Frīds aizturēts pats savā dzīvoklī un viņš nav pretojies likumsargiem. Paredzams, ka jau otrdien uzņēmējs stāsies tiesas priekšā. Benkmana-Frīda advokāti pagaidām nav snieguši komentārus par notikušo. Tiek norādīts, ka Benkmanam-Frīdam izvirzītas vairākas apsūdzības “drošības likumu pārkāpumos”, kas publiski tiks paziņots otrdien.

Pagaidām nav skaidrs, par ko tieši apsūdzēts 30 gadus vecais kriptobiržas FTX dibinātājs, kura vadītā FTX pagājušajā mēnesī piedzīvoja krahu. Pašlaik vairāk nekā miljons ieguldītāju gaida, kad būs iespējams atgūt FTX investētos līdzekļus.

“The New York Times” ziņo, ka Benkmanam-Frīdam tiek inkriminēta krāpniecība, drošības apdraudējums un naudas atmazgāšana.

ASV vienošanās ar Bahamām ļauj ASV prokuratūrai pieprasīt apsūdzēto nogādāšanu ASV, ja apsūdzības paredz cietumsodu vismaz gada ilgumā abās jurisdikcijās. Četras nedēļas pēc FTX bankrota pieteikuma Benkmans-Frīds noliedzis, ka viņš būtu saistīts ar krāpniecību.

“Es nevēlējos būt krāpnieks. Es nevēlējos, lai situācija būtu šāda. Tagad apzinos, ka nebiju tik kompetents, kā man vajadzēja būt,” viņš teica intervijā BBC.

Benkmanam-Frīdam otrdien bija paredzēta virtuāla tikšanās ar ASV Finanšu pakalpojumu komitejas pārstāvjiem, kas pieprasa atbildes par to, kā uzņēmums piedzīvoja sabrukumu un kā tas ietekmēs digitālo aktīvu ekosistēmu. Vairākas kriptovalūtu kompānijas ir apturējušas operācijas, iesaldējot klientu kontus un vairākos gadījumos arī pašas iesniegušas bankrota pieteikumus.

Tiek norādīts, ka Benkmana-Frīda vietā atbildes mēģinās sniegt FTX pagaidu vadītājs Džons Rejs, kurš 11. novembrī pārņēma kompānijas vadību savās rokās, organizējot uzņēmuma bankrota procesu. Rejs līdz šim uzsvēris, ka galvenās FTX problēmas bijušas vairākas, piemēram, kontroles trūkums uzņēmuma vadībā, kā arī nedokumentēti finanšu darījumi.

Rejs norādījis, ka FTX sabrukums ilustrē to, kas notiek, ja “uzņēmuma vadība nonāk nelielas, ļoti nepieredzējušu un pārlieku ambiciozu indivīdu grupas rokās”, kuri tā arī nav ieviesuši nekāda veida korporatīvo pārvaldību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu