VID informē par nodokļu aktualitātēm autoratlīdzību saņēmējiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ēka.
Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Līdz 2023.gada beigām ir pagarināts pārejas periods īpašajam autoratlīdzības nodokļu režīmam, tādējādi autoratlīdzības saņēmēji arī 2023.gadā varēs maksāt nodokļus, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicēji, TVNET uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Tas nozīmē, ka autoratlīdzību izmaksātājs ietur un samaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no autoratlīdzības ienākuma:

• līdz 25 000 eiro - 25%;

• pārsniedz 25 000 eiro - 40%.

Autoratlīdzības izmaksātājs pirms nodokļa aprēķināšanas nepiemēro nosacītos izdevumus.

Piemērojamās IIN likmes ir noteiktas autoratlīdzības ienākumam par pilnu kalendāra gadu jeb 2023.gadu. Samaksātais nodoklis 80% apmērā tiek novirzīts valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu daļai (VSAOI), bet 20% - IIN daļai.

Ja autoratlīdzību būs izmaksājuši vairāki izmaksātāji vai autoratlīdzība saņemta ārvalstīs, tad autoratlīdzības saņēmējam līdz 2024.gada 28.februārim būs jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā autoratlīdzības saņēmēja deklarācija.

Ja autoratlīdzības saņēmējs ir reģistrējis saimniecisko darbību

Autoratlīdzības saņēmējs arī turpmāk varēs reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs, izvēloties maksāt nodokļus par saņemto autoratlīdzību vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, mikrouzņēmumu nodokļa režīmā vai reģistrēt komercsabiedrību.

Autoratlīdzības saņēmējs, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli, var izvēlēties izmantot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Visus ieņēmumus no saimnieciskās darbības ieskaita šajā kontā, bet banka sadarbībā ar VID tālākās darbības veic automātiski, bez paša saimnieciskās darbības veicēja līdzdalības:

• iesniedz mikrouzņēmumu nodokļa deklarāciju;

• aprēķina un samaksā nodokli.

Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

Minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (minimālās iemaksas) ir obligāts maksājums, ko veic par katru cilvēku, kura ienākumi mēnesī ir mazāki par 620 eiro un attiecīgi kopējie ceturkšņa ienākumi ir mazāki par 1860 eiro. Minimālās iemaksas aprēķina no 1860 eiro vai 620 eiro mēnesī.

Cilvēkam, kurš vienlaikus ir darba ņēmējs un saimnieciskās darbības veicējs vai autoratlīdzības saņēmējs, ienākumus summē, lai noteiktu, vai tie ir minimālajā apmērā. Ja deklarētie (summētie) ienākumi ceturksnī ir mazāki par 1860 eiro, minimālās iemaksas no starpības starp 1860 eiro un šiem ienākumiem no saviem līdzekļiem veic darba devējs.

Kādos gadījumos minimālās iemaksas var nemaksāt?

Ja autoratlīdzības saņēmējs (ja vien viņš nav papildus arī darba ņēmējs) - gan tas, kurš ir reģistrējis saimniecisko darbību, gan tas, kurš nav reģistrējis saimniecisko darbību, - prognozē, ka viņa ienākumi nesasniegs 1860 eiro ceturksnī, var iesniegt VID apliecinājumu par nākamā ceturkšņa plānotajiem ienākumiem. Tādā gadījumā minimālās iemaksas netiks aprēķinātas un nebūs jāmaksā.

Apliecinājumu var iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā "Dokumenti" - "No veidlapas" - "Dokumentu grupa" - "Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu dokumenti" - "Pašnodarbinātā apliecinājums par plānotajiem ienākumiem".

Apliecinājumu iesniedz šādos termiņos:

• Līdz 17.01.2023. - par visā 2023.gadā plānotajiem ienākumiem vai arī par 2023.gada I ceturksnī plānotajiem ienākumiem;

• Līdz 17.04.2023. - par 2023.gada II ceturksnī plānotajiem ienākumiem;

• Līdz 17.07.2023.- par 2023.gada III ceturksnī plānotajiem ienākumiem;

• Līdz 17.10.2023.- par 2023.gada IV ceturksnī plānotajiem ienākumiem;

vai

3) vienlaikus ar saimnieciskās darbības reģistrēšanu;

vai

4) 15 dienu laikā pēc darba ņēmēja statusa zaudēšanas.

Apliecinājumā jānorāda periods, par kuru prognozē ienākumus (konkrētus mēnešus vai ceturkšņus, vai gadu, kad ienākums nesasniegs 620 eiro mēnesī vai 1860 eiro ceturksnī). Ja šādu apliecinājumu neiesniedz, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās veicamās minimālās iemaksas.

Plašāka informācija pieejama VID tīmekļvietnē metodiskajā materiālā "Par nodokļiem no autoratlīdzībām 2023.gadā".

Jautājumu un neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstveidā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) sadaļā "Sarakste ar VID".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu