Krievijai naftas pārdošana Indijai sākusi nest zaudējumus (19)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc Eiropas tirgus zaudēšanas Krievijai nākas pārdot savu naftu ar zaudējumiem. Tas tādēļ, ka Āzijas enerģētikas tirgus Krievijai izrādījies ne tik ienesīgs, kāds iepriekš bija Eiropas tirgus. Piemēram, Krievija no naftas pārdošanas Indijai gūst nevis peļņu, bet gan zaudējumus, vēsta aģentūra “Reuters”.

Pēc Eiropas Savienības ieviestā embargo Krievijas naftai Krievija cenšas pārorientēties uz Āzijas tirgu, taču pašlaik tas nenotiek tik sekmīgi, kā gribētos. Āzijas pircēji, izmantojot Maskavas neapskaužamo situāciju, panākuši vienošanos par naftas piegādēm ar milzīgām atlaidēm.

Tādējādi Krievija uz Indiju naftu pārdod, ciešot zaudējumus. Tieši šī valsts šobrīd ir lielākais Krievijas naftas pircējs. Vairāk nekā puse naftas tankkuģu, kas atstāj Krievijas ostas, ved naftu uz Indiju. Ņemot vērā naftas transportēšanas izmaksas, kas no Krievijas rietumu ostām sastāda 19 dolārus par barelu, faktiskie naftas kompāniju ieņēmumi ir 40-45 dolāri par barelu.

Tālāk no šīs summas līdz 30 dolāriem nonāk Krievijas budžetā kā derīgo izrakteņu nodoklis, vēl seši dolāri jāatvēl eksporta nodoklim. Tāpat arī par naftas nogādāšanu līdz ostai nākas maksāt līdz sešiem dolāriem par katru barelu. Līdz ar to decembrī Krievija piegādā Indijai naftu par cenu, kas ir zemāka par pašizmaksu.

Jāpiebilst, ka Krievija nav pievienojusies cenu griestiem Krievijas naftai, kas ir 60 dolāri par barelu. Faktiski Indija iepērk Krievijas naftu par trešdaļu lētāk nekā noteiktie cenu griesti. Pastāv bažas, ka, ilgstoši pārdodot naftu zem pašizmaksas, Krievijas naftas uzņēmumiem radīsies nopietnas finansiālās problēmas.

Ja naftas cenas nekāps, Krievija plāno strauji samazināt naftas ieguvi. Pēdējā Kremļa cerība ir Ķīna. Maskava gaida, ka pēc nulles kovida politikas izbeigšanas Ķīnas ekonomiskā aktivitāte palielināsies un tā sāks aktīvāk iepirkt naftu un par to maksās vairāk, nekā Indija.

Krievijas jēlnaftas “flagmaņa” - markas “Urals” jēlnaftas cena pašlaik ir zemāka nekā cenu griesti – ap 56 dolāriem par barelu. Tikmēr “Brent” markas jēlnafta, ko izmanto Eiropā, maksā ap 82 dolāriem par barelu, bet amerikāņu WTI maksā 77 dolārus.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu