Depozīta sistēmā nodoto iepakojumu skaits pārsniedzis 200 miljonus vienību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kopš šī gada februāra depozīta sistēmā nodoti vairāk nekā 211 miljoni iepakojuma vienību, kas ir aptuveni 112 iepakojumi uz vienu Latvijas iedzīvotāju, norādījuši SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO) pārstāvji.

DIO pārstāvji norāda, ka tirgū deviņu mēnešu laikā laisti 336 miljoni depozīta iepakojumu.

DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis atzīmē, ka, "ņemot vērā, ka tas ir depozīta sistēmas pirmais darbības gads un sabiedrība savā ikdienā ir ieviesusi pilnīgi jaunu paradumu, kā arī, ņemot vērā samērā garo pārejas periodu, kad tirgū tika laisti gan iepakojumi ar depozīta zīmi, gan bez tās, uzskatu, ka sasniegtie rādītāji ir adekvāti."

Vienlaikus viņš norāda, ka izvērtējot šobrīd sasniegto atgriešanas īpatsvaru, var novērot, ka sistēmā tiek atgriezti vairāk nekā 80% iepakojumu.

Piemēram, oktobrī iedzīvotāji nodevuši vairāk nekā 86% no tirgū laistā iepakojuma.

Uzņēmumā informē, ka pirmo deviņu mēnešu laikā 47% tirgū laisto iepakojumu veido PET pudeles, 27% - skārdenes, 19% - atkārtoti uzpildāmās (AU) stikla pudeles, bet 7% - vienreiz lietojamās stikla pudeles.

Tāpat kopš februāra pārstrādei nodotas vairāk nekā 2900 tonnas PET iepakojuma, 3300 tonnas stikla un 850 tonnas alumīnija, bet dzērienu ražotājiem atkārtotai uzpildei atgriezti 39 miljoni pudeļu.

Vienlaikus novērots, ka lielākais nodoto iepakojumu apjoms reģistrēts Rīgā un Pierīgā, kur iedzīvotāji nodevuši 48% no visiem depozīta sistēmā nodotajiem iepakojumiem Latvijas mērogā, bet zemākais nodoto iepakojumu skaits ir Latgalē, kur nodoti 10% iepakojumu un Zemgalē - 12%. Savukārt Vidzemē un Kurzemē dzīvojošie sistēmā atgriezuši 15% no visiem depozīta iepakojumiem.

DIO atzīmē, ka, salīdzinot nodoto iepakojumu apjomu ar reģiona iedzīvotāju skaitu, aktīvākie sistēmas lietotāji ir tieši Vidzemē un Kurzemē, kur uz katru iedzīvotāju ir nodotas 174 iepakojuma vienības Vidzemē un 135 iepakojuma vienības Kurzemē.

Tāpat Stūrītis norāda, ka, pētot Latvijas iedzīvotāju depozīta sistēmas paradumus, novērots, ka 67% Latvijas iedzīvotāju apvieno depozīta iepakojumu nodošanu ar veikala apmeklējumu. Turklāt rādītājs ir vienlīdz aktuāls kā lielajās pilsētās, tā arī nelielās pilsētās un laukos.

Vienlaikus iedzīvotāji aicināti šogad iegādātos iepakojumus atgriezt depozīta sistēmā vēl decembra laikā, lai 2023.gadā izvairītos no rindām depozīta punktos.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt DIO.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu