Moldovas ministrs paziņo par vēsturisku brīdi valsts enerģētikas nozarē

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Moldova ir atbrīvojusies no Krievijas piegādātās gāzes atkarības. Kā paziņojis valsts infrastruktūras un reģionālās attīstības ministrs Andrejs Spinu, Moldova turpmāk vairs neiegādāsies gāzi no “Gazprom”.

“Pirmo reizi Moldovas vēsturē vairs netiks patērēta gāze, ko piegādā “Gazprom”. Jau kopš pagājušā gada solām, ka veidosim rezerves un meklēsim alternatīvas, lai pārstātu būt atkarīgi no viena vienīga piegādātāja. Mums ir izdevies to paveikt,” savā “Telegram” kanālā rakstīja Moldovas ministrs.

Moldovas Ārkārtas situāciju komisija paziņojusi, ka “MoldovaGaz” decembrī no valsts uzņēmuma “Energokom” iegādāsies aptuveni 100 miljonus kubikmetru gāzes, kā cena vidēji būs 1108,61 dolārs par 1000 kubikmetriem. Šajā cenā ir iekļauta gāzes pašizmaksa, kā arī maksa par tās transportēšanu un uzglabāšanu.

Kā norāda Spinu, Moldovas valdība tuvākajos mēnešos turpinās palielināt gāzes rezerves. Viņš norādīja, ka patērētājiem gāzes tarifs paliks nemainīgs.

Tiek norādīts, ka 2021. gadā “MoldovaGaz” pārslēdza līgumu par Krievijas gāzes piegādēm uz pieciem gadiem – līdz 2026. gadam. Šīs ziemas sākumā Spinu paziņoja, ka sākot ar decembri Moldovas daļa Dņestras labajā krastā pilnībā atteiksies no Krievijas gāzes. Visa Krievijas piegādātā gāze nonāks Piedņestras apgabalā.

Iepriekš “MoldovaGaz” dzēsa parādsaistības ar “Gazprom” par gāzes piegādēm novembrī un decembrī. Tomēr Kišiņeva grasījās iesūdzēt tiesā “Gazprom”, ka Krievijas gāzes uzņēmums nepilda līgumā noteiktās prasības un apzināti provocē valstī enerģētisko krīzi.

““Gazprom” vaina ir tā, ka mēs esam spiesti iepirkt gāzi un elektrību starptautiskajā tirgū. Mēs sūdzēsim tiesā koncernu, kurš nepilda līgumā noteiktās sankcijas,” paziņoja Spinu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu