Faktomāts Vai kosmoss ir blēdība? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

“Kosmoss ir blēdība.” Tā, lūk, paziņots kādā plakanās Zemes teorijas cienītāju “Instagram” konta ierakstā. Rau, kosmoss nav īsts, jo pretējā gadījumā astronauti uz Zemes vingrinātos vakuuma kambaros nevis peldbaseinos.

25. oktobrī plakanās Zemes teorijas cienītāju kontā sociālajā tīklā “Instagram” tika publicēta kolāža no trīs attēliem, kurā bija šāds vēstījums: “Ja kosmosā valdītu vakuums, astronauti vingrinātos vakuuma kambaros, nevis peldbaseinos.” Kolāžu papildina virsraksts “Kosmoss ir blēdība”.

Nu jau “Instagram” šo ierakstu ir ierindojis viltus ziņu kategorijā, lai cīnītos ar dezinformāciju, tomēr “plakanzemiešus” diezin vai tas ir pārliecinājis par to, ka kosmoss nav nekāda blēdība. Tieši tāpēc derīgi būtu noskaidrot, kas ir šīs viltus ziņas pamatā.

Uzreiz jāteic, ka apgalvojums, ka astronauti savos treniņos neizmanto vakuuma kambarus, ir aplams. NASA vēsta, ka astronauti trenējas gan peldbaseinos, gan vakuuma kambaros. Ir atrodami vairāki NASA video, kuros astronauti redzami vakuuma kambaros testējam skafandrus.

VIDEO: NASA ASTRONAUTS IEKĀPJ VAKUUMA KAMBARĪ

NASA runasvīrs Daniels Huots izdevumam “PolitiFact” savukārt stāsta, ka skafandrā tērpti astronauti vingrinās vakuuma kambaros, lai labāk spētu pielāgoties spiediena straujajai maiņai kosmosā.

“Vakuums ir pilnīgs matērijas trūkums, pilnīgs jebkā trūkums. Kosmosā tas nozīmē, ka neeksistē atmosfēra, kāda mums ir uz Zemes,” teica Huots.

Uz Zemes NASA regulāri vakuuma apstākļos pārbauda skafandrus, materiālus un kosmosa kuģus. Tas vajadzīgs tāpēc, ka apstākļi un procesi, no Zemes atmosfēras nonākot atklātā visumā, ļoti strauji mainās, piemēram, tas, kā lietas sasilst vai atdziest. Jāņem vērā, ka kosmosā valda aptuveni mīnus 270 grādu zema temperatūra.

Treniņi peldbaseinā savukārt astronautiem nepieciešami, lai iepraktizētos darboties mikrogravitācijas apstākļos, kad gravitācija ir ļoti neliela.

“Cilvēki jau vairāk nekā 2000 gadus zina, ka Zeme ir apaļa. Senie grieķi vasaras saulgriežos mērīja ēnas un aprēķināja Zemes apkārtmēru. Viņi izmantoja zvaigžņu un zvaigznāju atrašanās vietu, lai aplēstu attālumus uz Zemes. Viņi pat varēja redzēt Zemes apaļo ēnu uz Mēness tā aptumsuma laikā,” stāstīja NASA runasvīrs.

Secinājums ir tāds, ka plakanās Zemes teorijas cienītāju apgalvojums ir aplams. Astronauti trenējas gan vakuuma kambaros, gan peldbaseinos. Pierādījumi arī liecina, ka kosmoss ir īsts, bet Zeme – apaļa, nevis plakana.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu