Apledojums nav būtiski ietekmējis "Sadales tīkla" infrastruktūru

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības vadi. Ilustratīvs attēls.
Elektrības vadi. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Stiprais apledojums, kas otrdien visā Latvijas teritorijā veidojās gan uz ceļiem un ietvēm, gan arī elektrolīniju vadiem, nav radījis plašus bojājumus AS "Sadales tīkls" elektroapgādes infrastruktūrā, un uzņēmums otrdien strādāja ikdienas režīmā, portālam TVNET apliecināja AS "Sadales tīkls" ārējās komunikācijas vadītāja Alīna Kozlovska.

Vienlaikus daudz izaicinošāki šie laikapstākļi apvienojumā ar sniegu bijuši Igaunijas kolēģiem, kuri jau vairākas diennaktis strādā pie apjomīgu elektrotīkla bojājumu novēršanas.

Kozlovska skaidroja, ka laikapstākļu ietekmi uz elektrotīklu mazināt palīdz pakāpeniska neizolētu gaisvadu pārbūve par izolētām gaisvadu elektrolīnijām vai kabeļu (pazemes) līnijām, kā arī elektrolīniju trašu attīrīšanas darbi no potenciāli bīstamiem kokiem, krūmiem un zariem.

Katru gadu "Sadales tīkls" attīra elektrolīniju trases no krūmiem un aizsargjoslā izzāģē potenciāli apdraudošos kokus aptuveni 4000 kilometru garumā, kā arī modernizē elektrolīnijas vidēji 1500–2000 kilometru kopgarumā. Tieši šā gada deviņos mēnešos veikta trašu tīrīšana 2970 kilometru kopgarumā, kā arī pārbūvētas un atjaunotas elektrolīnijas 806 kilometru kopgarumā, elektrolīniju modernizācijā ieguldot gandrīz 40 miljonus eiro.

"Veicot elektrolīniju pārbūves un atjaunošanas darbus, uzņēmums fokusējas uz to elektrotīkla daļu, kas ir novecojusi, kā arī ārējo faktoru ietekmē ir visvairāk apdraudēta," norādīja "Sadales tīkla" pārstāve, piebilstot, ka darbu gaitā neizolētās gaisvadu līnijas tiek nomainītas vai nu pret izolētiem vadiem vai piekarkabeļiem, kas ir laikapstākļu daudz izturīgāki vai arī pazemes kabeļlīnijām.

Līdzīgi"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons atzīmēja, ka dažādas dabas stihijas ļauj novērtēt uzņēmuma paveikto darbu rezultātu. "Decembrī Baltijas valstis piedzīvoja gan stipru snigšanu, gan sasalstošu lietu un apledojumu, un, piemēram, Igaunijā šie laikapstākļi radīja diezgan plašus elektroapgādes pārtraukumus – vietām mājsaimniecības bija spiestas bez elektrības pavadīt pat vairākas dienas. Sāremā salā atsevišķas mājsaimniecības bez elektroapgādes pavadījušas pat gandrīz nedēļu – vairāki desmiti operatīvo brigāžu Igaunijā diennaktīm strādājušas pie elektroapgādes atjaunošanas. Turpretī mūsu elektrotīklā šie laikapstākļi plašus elektroapgādes traucējumus nav radījuši, kas ir labākais novērtējums mērķtiecīgām investīcijām tīklā," stāstīja Jansons.

Viņaprāt, ļoti liela nozīme ir arī trašu tīrīšanai, tāpēc klienti tiek aicināti šos darbus uztvert ar sapratni, jo tas tiešā veidā pasargā no avārijām elektrotīklā.

"Joprojām gan aptuveni 40% mūsu elektrotīkla attīstīti neizolētu gaisvadu izpildījumā, un tā ir laikapstākļu visvairāk ietekmējamā mūsu elektrotīkla daļa, tāpēc turpinām mērķtiecīgas investīcijas tīkla stiprināšanā," norādīja "Sadales tīkla" vadītājs.

Papildu artavu elektrotīkla modernizācijā sniegs arī "Sadales tīklam" piešķirtais finansējums gandrīz 42 miljonu eiro apjomā no Atjaunošanas un noturības mehānisma. Daļu no šī finansējuma paredzēts ieguldīt vidējā sprieguma elektrolīniju izbūvē 75–100 kilometru kopgarumā – Apē, Lapmežciemā, Ropažos, Mālpilī, Rojā, Valdemārpilī, Jaunmārupē, Ādažos, Kalnciemā un Baldonē.

"Sadales tīkls" iepriekš jau informējis, ka līdz 2031. gadam plānots pabeigt pilnībā izolēta zemsprieguma elektrotīkla attīstību, savukārt nākamgad 100% izolētā veidā tiks sākta arī vidējā sprieguma elektrotīkla attīstība.

Vienlaikus uzņēmumā uzsvēra, ka nav iespējams pilnībā novērst avārijas bojājumus elektrotīklā – tie var notikt gan laikapstākļu ietekmē, gan arī, piemēram, saimniecisko darbu veikšanas laikā u.c. ārējo apstākļu ietekmē.

Elektroapgādes traucējumu gadījumā iedzīvotāji aicināti ieskatīties www.sadalestikls.lv pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur tiek apkopota informācija par reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un par to "Sadales tīklam" nav jāziņo. Elektroapgādes traucējumus vai infrastruktūras defektus uzņēmums aicina pieteikt "Sadales tīkla" mājaslapā, sadaļā "Pieteikt bojājumu".

Pamanot bīstamu bojājumu, piemēram, trūkušus vadus vai elektrolīnijā iegāztu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet uzreiz jāziņo "Sadales tīklam", zvanot 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu