Novembrī Latvijā vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 20%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" energoinfrastruktūras projekts "Kurzemes loks".
Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" energoinfrastruktūras projekts "Kurzemes loks". Foto: Ieva Leiniša/LETA

 Salīdzinot ar oktobri, novembrī Latvijā vidējā elektroenerģijas cena pieauga par 20%, AS "Latvenergo" Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma Tirdzniecības daļas tirdzniecības analītiķe Karīna Viskuba.

Pēdējo divu mēnešu laikā novērota elektroenerģijas cenu samazinājuma tendence, tomēr novembrī tas mainījās un "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 49% līdz vidēji 109,26 eiro par MWh. Novembrī Latvijā elektroenerģijas cena vidēji bija 226,44 eiro par MWh, Lietuvā - 226,63 eiro par MWh, un abos tirdzniecības apgabalos cenas pieauga par 20%. Igaunijā elektroenerģijas cena pieauga par 26% un vidēji bija 218,99 eiro par MWh. Novembrī ik stundu cenas Baltijā svārstījās no 0,09 eiro par MWh līdz 549,91 eiro par MWh.

Viskuba skaidro, ka aizvadītajā mēnesī elektroenerģijas cenu kāpumu sekmēja vēja elektroenerģijas izstrādes samazinājums "Nord Pool" reģionā par 13% pret oktobra datiem. Vēsāku laikapstākļu dēļ "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 11%. Turklāt novembrī Ziemeļvalstu hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis bija par 3% zem normas robežas.

Elektroenerģijas cenu pieaugumu Baltijā pastiprināja par 33% zemākas enerģijas plūsmas no Somijas, ko ietekmēja Somijas-Igaunijas starpsavienojuma "Estlink-1" neplānots pārvades jaudas samazinājums mēneša otrajā pusē.

Turklāt Lietuvas-Zviedrijas starpsavienojuma "NordBalt" atslēgums ikgadējo apkopes darbu dēļ veicināja elektroenerģijas plūsmu samazinājumu no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala par 9%, salīdzinot ar oktobri.

Novembrī elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenu samazinājumu galvenokārt veicināja zemākas energoproduktu cenas, kā arī Ziemeļvalstu hidrobilances svārstības, kas mēneša pirmajā pusē uzlabojās no -8,4 teravatstundām (TWh) līdz -2,5 TWh, bet novembra beigās samazinājās līdz - 8,6 TWh līmenim zem normas robežas.

Novembrī sistēmas nākamā mēneša kontrakta ("Nordic Futures") vidējā cena bija 190,80 eiro par MWh, kas, salīdzinot ar oktobri, ir kritums par 23%. Novembra beigās kontrakts noslēdzās pie ievērojami augstāka līmeņa - 317 eiro par MWh. Aizvadītajā mēnesī 2023.gada pirmā ceturkšņa kontrakta cena saruka par 12% līdz vidēji 240,73 eiro par MWh, novembri noslēdzot ar 332 eiro par MWh. Nākamā gada sistēmas kontrakta vidējā cena novembrī samazinājās par 3% un bija 138,21 eiro par MWh. Novembra beigās kontrakts noslēdzās ar augstāku cenu - 207,5 eiro par MWh.

Latvijas nākamā mēneša kontrakta vidējā cena novembrī bija 333,21 eiro par MWh, kas bija par 12% mazāk nekā oktobrī, un mēneša beigās noslēdzās ar 449,25 eiro par MWh. Novembrī Latvijas 2023.gada pirmā ceturkšņa kontrakts samazinājās par 2% līdz vidēji 360,23 eiro par MWh, un novembra nogalē kontrakts noslēdzās ar 458,50 eiro par MWh. Līdzīga tendence bija arī Latvijas nākamā gada kontrakta cenai, kas samazinājās par 3% līdz vidēji 280,06 eiro par MWh. Mēneša beigās kontrakts noslēdzās pie augstāka cenu līmeņa - 342,50 eiro par MWh.

Baltijā novembrī kopā tika patērētas 2283 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 6% vairāk nekā oktobrī, tomēr ir par 6% mazāk nekā šajā periodā 2021.gadā. Aizvadītajā mēnesī Latvijā kopējais elektroenerģijas patēriņš bija par 3% lielāks nekā oktobrī, bet kritās par 11%, salīdzinot ar 2021.gada novembri, un bija 554 GWh. Lietuvā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 7% pret oktobra datiem, tomēr samazinājās par 6%, salīdzinot ar novembri gadu iepriekš, līdz 1007 GWh. Savukārt Igaunijā novembrī kopā tika patērēta 721 GWh elektroenerģijas jeb par 8% vairāk nekā oktobrī, lai gan tas ir par 3% mazāk nekā šajā periodā pērn.

Baltijas kopējā elektroenerģijas izstrāde novembrī bija 1421 GWh, kas kāpa par 23%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kā arī bija par 2% lielāka nekā attiecīgajā periodā 2021.gadā. Aizvadītajā mēnesī Latvijā saražotās elektroenerģijas apjoms strauji kāpa par 141% pret iepriekšējā mēneša datiem, sasniedzot 449 GWh. Tikmēr Lietuvā izstrāde samazinājās par 7%, un kopā tika saražotas 328 GWh elektroenerģijas. Tajā pašā laikā Igaunijā izstrādātās elektroenerģijas apjoms bija 644 GWh, kas ir par 4% lielāks nekā mēnesi iepriekš.

Novembrī elektroenerģijas izstrādes un patēriņa īpatsvars Baltijā pieauga līdz 62%. Latvijā šī attiecība kāpa līdz 81%, savukārt Lietuvā izstrādes īpatsvars patēriņā samazinājās līdz 33%, un Igaunijā tas samazinājās līdz 89%.

Kā skaidro Viskuba, pēc Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem, kopējais nokrišņu daudzums Latvijā novembrī bija 34 milimetri, kas ir 43% zem mēneša normas (59,6 milimetri). Tas atspoguļojās arī Daugavas pietecē, kas aizvadītajā mēnesī bija 351 kubikmetrs sekundē jeb par 16% zem daudzgadu vidējā līmeņa, kā arī par 4% zemāka nekā gadu iepriekš.

Elektroenerģijas ražošana "Latvenergo" hidroelektrostacijās novembrī pieauga par 31% līdz 153 GWh, salīdzinot ar oktobri, tomēr tā bija par 6% zemāka nekā novembrī gadu iepriekš. Aizvadītajā mēnesī tirgus pieprasījums noteica elektroenerģijas izstrādes kāpumu "Latvenergo" termoelektrostacijās (TEC) līdz 250 GWh, salīdzinot ar septiņām GWh izstrādāto elektroenerģijas daudzumu oktobrī. Novembrī "Latvenergo" TEC ražošanu nedaudz ierobežoja TEC 2-1 īslaicīga nepieejamība apkopes darbu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu