Būvniecības izmaksas novembrī pieauga vidēji par 19,5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Būvniecības izmaksas šogad novembrī Latvijā pieauga vidēji par 19,5% salīdzinājumā ar 2021. gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp būvmateriālu cenas palielinājās par 24,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 18,1%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 10,4%.

Savukārt 2022.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 0,4%.

Tostarp būvmateriālu cenas mēneša laikā palielinājās par 0,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%, savukārt strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,1%.

Novembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums dolomīta šķembām, asfaltbetonam, kā arī preču betonam.

2022. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2021. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 88,2% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 34,1% uzņēmumu darbu apmērs bija lielāks nekā pieci miljoni eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu