"Bite Latvija" par nepamatotu vilcināšanos iesniegusi prasību tiesā pret SPRK

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs
SIA "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs Foto: Edijs Pālens/LETA

Mobilo sakaru operators SIA "Bite Latvija" trešdien iesniedzis prasību Administratīvajā apgabaltiesā, lūdzot atzīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) nepamatotu vilcināšanos lēmuma pieņemšanā, pavēstīja "Bite Latvija" pārstāvji.

Vienlaikus Administratīvās apgabaltiesas pārstāvji norādīja, ka pagaidām prasība vēl nav saņemta.

Pēc "Bite Latvija" pārstāvju skaidrotā, prasības pamatā ir lūgums atzīt par prettiesisku SPRK kārtējo termiņa pagarinājumu lēmuma pieņemšanai par atļauju vienas grupas uzņēmumiem "Bite Latvija" un elektronisko pakalpojumu sniedzējam "Unistars" kopīgi izmantot 3,6 gigahercu (GHz) frekvenci 5G tīkla un 5G pakalpojumu attīstīšanai.

"Bite Latvija" pārstāvji norāda, ka lēmuma pieņemšanu SPRK pagarinājusi trešo reizi, vilcinot pusgada garumā atļaujas izsniegšanu, kam pēc likuma būtu jānotiek viena mēneša laikā, tādējādi mākslīgi vājinot "Bite Latvija" konkurētspēju, kā arī iesaldējot vairāku miljonu eiro vērtas investīcijas.

"Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs atzīmē, ka pieprasījums kopīgi izmantot 3,6 GHz frekvenci iesniegts regulatoram 2022.gada 12.augustā, tomēr līdz pat šim brīdim SPRK nav devusi atļauju, vilcinoties un liedzot attīstīt 5G pakalpojumus, iesaldējot investīcijas un kropļojot tirgus konkurenci.

"Dienu pirms Ziemassvētku vakara, 2022.gada 23.decembrī, "Bite Latvija" saņēma SPRK lēmumu, ar kuru pieprasījuma izskatīšana atlikta vēl līdz 2023.gada 24.februārim, aizbildinoties ar nepieciešamību veikt publisko konsultāciju," pauž Mickevičs.

Kompānijā arī norāda, ka Elektronisko sakaru likums nosaka, ka SPRK var pieņemt lēmumu bez publiskās konsultācijas, ja izmaiņas nav būtiskas. Publiskās konsultācijas mērķis ir noskaidrot galalietotāju vai ar izmaiņām tieši skarto personu viedokli, tomēr šajā gadījumā SPRK lūgtā atļauja neskar ne galalietotājus, ne kādas citas personas. Konkrētās frekvences izmantošanas tiesības jau ir piešķirtas "Bite Latvija" pilnībā piederošajam "Unistars".

"Šāda vairākkārtēja lēmuma pieņemšanas termiņa pagarināšana neatbilst valsts pārvaldes iestādes tiesībām un pienākumiem saskaņā ar Administratīvā procesa likumu. Proti, iesnieguma izskatīšanas termiņu no viena līdz ilgākais četriem mēnešiem var pagarināt tikai objektīvu iemeslu dēļ. Tā kā "Bite Grupas" uzņēmumi prasa formālu atļauju kopīgi izmantot 3,6 GHz frekvenci, kuras lietošanas tiesības jau ir "Bite Grupas" uzņēmuma "Unistars" rīcībā, kas SPRK jau sen zināms, tad ir absurdi uzskatīt, ka ir nepieciešama ilgstoša faktu konstatācija vairāk nekā pusgada garumā," pauž Mickevičs.

Kompānijā norāda, ka SPRK, organizējot izsoles par citām 5G frekvencēm, nolikumos norādīja, ka saistītie komersanti tiek uztverti kā viens uzņēmums, kas arī ir loģiski gan no konkurences tiesību, gan elektronisko sakaru regulējuma. Tātad arī vienas grupas uzņēmumi "Bite Latvija" un "Unistars" būtu uztverami kā viens uzņēmums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu