Kriptovalūtu "melnais gads" jeb kādēļ investori vēlas aizmirst 2022. gadu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

2022. gads ir tas, kuru kriptoinvestori vēlēsies aizmirst kā ļaunu murgu. Šī gada laikā kriptovalūtu vērtība ļoti strauji kritās, taču vairāku desmitu procentu zaudēšana nav sliktākais scenārijs – daudzām ļoti populārām kriptovalūtām draud pilnīgs sabrukums, atstājot investorus ar pilnībā nevērtīgiem aktīviem.

Kriptovalūtu flagmanis “Bitcoin” pagājušajā gadā pieredzēja 65% lielu vērtības kritumu. Atsaucoties uz “Coinmarketcap.com”, 2022. gada janvāra sākumā šī kriptovalūta maksāja 47 tūkstošus dolāru par vienu vienību, taču pašlaik tā maksā 16,4 tūkstošus dolāru.

Otra populārākā kriptovalūta “Ethereum” pieredzēja smagāku vērtības kritumu. 2022. gada janvārī viena “Ethereum” vienība maksāja 3863 dolārus, taču tagad tā vidēji maksā 1200 dolāru. Tomēr arī šis nav dramatiskākais vērtības kritums.

10 populārāko kriptovalūtu sarakstā stabilu vietu bija ieņēmusi “Polkadot”, kas pērn zaudēja 83% savas vērtības – no 26,7 dolāriem nokrītoties līdz 4,5 dolāriem. Vēl viena kriptovalūta - “Cardano” zaudēja 81% savas vērtības. Pirkstos nākas kost investoriem, kuri investējuši “Solana” kriptovalūtā – tā pieredzējusi kritumu no 170 dolāriem 2022. gada janvārī līdz 11,5 dolāriem šobrīd.

Tiesa gan, jāpievērš uzmanība arī citām norisēm kriptovalūtu tirgos. Lai arī ir pierasts, ka tirgū ļoti strauju popularitāti gūst (un arī zaudē) kāda jauna kriptovalūta, daudz nežēlīgāku likteni piemeklējis pakalpojums, kam uzticējās miljoniem lietotāju. Kriptobirža FTX pērn rudenī piedzīvoja maksātnespēju, līdz ar to šīs kriptobiržas valūta FTT zaudējusi teju 100% savas vērtības.

Pirms gada janvārī FTT maksāja 38,3 dolārus par vienību, taču tagad investori var priecāties, ja šo valūtu izdosies pārdot par 87 dolāru centiem.

Lai arī tas ir dramatiski, pērn kriptovalūtu tirgū bija vērojami vēl smagāki gadījumi. Maijā divas savstarpēji saistītas kriptovalūtas - “TerraUSD” un “Luna” teju vienlaicīgi pieredzēja sabrukumu. Pirmā valūta tika pārdēvēta par “TerraClassic”, taču otra faktiski dažu dienu laikā zaudēja pilnībā visu savu vērtību. Pašlaik šo valūtu ir iespējams iegādāties par 0,0015 dolāru centiem.

Šo valūtu sabrukumu izraisīja viena no kriptovalūtas izstrādātāju partnera fiasko. “TerraUSD” līdz tam pastāvēja kā stabilā kriptovalūta (stablecoin). Dinamiskajā kriptovalūtu pasaulē stabilās valūtas ir ļoti vērtīgas, jo to cena faktiski vienmēr ir konstanta un vienmēr apgrozās robežās ap vienu dolāru.

Tomēr “TerraUSD” cena maijā negaidīti nokritās, tādējādi liekot apšaubīt šīs “stabilās valūtas” uzticamību un stabilitāti, tādējādi investori ļoti ātri centās atbrīvoties no šīs kriptovalūtas. Pirms gada šī kriptovalūta maksāja vienu dolāru, taču tagad tās vērtība ir divi dolāru centi.

Taisnības labad jāpiebilst, ka ne tikai kriptovalūtu investoriem aizvadītais bija grūts gads. Arī vairāku tradicionālo kompāniju aktīvi pieredzēja milzīgu kritumu. Piemēram, elektroautomobiļu ražotāja “Tesla” akciju vērtība pieredzēja straujus vērtības kritumus un kāpumus, galarezultātā šobrīd “Tesla” akcija maksā 121 dolāru. Pirms gada – ap 400 dolāriem.

Tāpat arī “Facebook” īpašnieka “Meta” akcijas kritās par 66%, bet “Amazon” akcijas – par 51%. Raugoties globālāk, lielāko ASV akciju indeksu vērtības dinamika pērn arī nebija iepriecinoša - “Dow Jones” indekss kritās par 9,7%, bet “S&P 500” indeksa, kas sevī apkopo 500 lielākās ASV kompānijas, vērtība kritās ap 20%.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu