Maskas, testi, sertifikāti: vai Eiropa atgriezīsies pie stingriem kovida ierobežojumiem? (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Trešdien Briselē paredzēta sanāksme, kurā lems par kovida izplatību Ķīnā. Vai tas iezīmēs sertifikātu un ceļošanas ierobežojumu atgriešanos?

Kā vēsta “The Local”, vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kā Itālija, Francija un Spānija, kā arī ES neesošās valstis Lielbritānija un ASV jau pašlaik noteikušas ierobežojumus tiem ceļotājiem, kuri ierodas no Ķīnas, jo pastāv bažas par jaunu kovida variantu izplatību.

Ierobežojumu vidū galvenokārt ir obligāta testu veikšana un masku valkāšana. Tomēr – arvien aktīvāk izskan aicinājumi noteikt plašākus ierobežojumus ES līmenī. Tamdēļ trešdien notiks ES amatpersonu tikšanās, kurā tiks lemts par šo jautājumu. Pēc “Politico” avotu teiktā, “ideja ir harmonizēt ierobežojumus, taču nenoteikt ekstrēmus pasākumus”. Sanāksmi sasaukusi Zviedrija, kura pašlaik ir ES prezidējošā valsts.

Kādi ierobežojumi ir iespējami?

Pašlaik vairākās Eiropas valstīs ir noteikti ierobežojumi, kuri attiecas galvenokārt uz obligātu testu veikšanu un masku valkāšanu. Nav ieviesta prasība uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, tāpat nav noteikti arī ceļošanas ierobežojumi. Visas drošības prasības ir attiecināmas tikai uz tiem ceļotājiem, kuri ierodas Eiropā no Ķīnas.

Eiropas Veselības drošības komitejas sanāksmē pagājušajā ceturtdienā netika noteikti konkrēti pasākumi, vien tika noteikts, ka “ES dalībvalstīm ir ātri jākoordinē sava rīcība”. Īsi pēc tam virkne ES valstu noteica savus ierobežojumus.

Visticamāk, ka pēc amatpersonu tikšanās trešdien nekas ievērojami nemainīsies – varētu tikt konkretizēti noteikumi par sejas masku valkāšanu un kovida testu nodošanu. Tādējādi katrai valstij pašai būs jānosaka ierobežojumi pēc saviem ieskatiem.

Tiek atgādināts: lai arī visā Eiropā vakcinācijas sertifikāti bija vienādi, ES valstis 2020. un 2021. gadā tomēr nespēja pilnībā koordinēt ceļošanas ierobežojumus. Netiek izslēgts, ka, situācijai pasliktinoties, ES valstīs varētu atgriezties pie sertifikātu izmantošanas, taču pašlaik šāds scenārijs ir mazticams.

Vai būs ceļošanas ierobežojumi?

Pašlaik drakoniski ceļošanas ierobežojumi, kā “sarkanie saraksti” vai “atļauta tikai ceļošana galējas nepieciešamības gadījumā”, kā tas bija 2021. gadā, izskatās ļoti mazticams scenārijs.

Lielākajā daļa ES valstu vakcinācijas aptvere ir ļoti augsta, līdz ar to ceļošanas ierobežojumi varētu stāties spēkā, ja sāktu izplatīties jauni kovida varianti, pret kuriem esošās vakcīnas nav efektīvas, vai arī ja situācija kļūtu nekontrolējama kā Ķīnā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu