Polija tanku piegādei Ukrainai ierosina veidot valstu koalīciju (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Leopard 2 tanks
Leopard 2 tanks Foto: FABIAN BIMMER / REUTERS

Polija ierosinājusi valstīm kopīgi izveidot plašu koalīciju, lai piegādātu Ukrainai modernus kaujas tankus, piemēram, "Leopard", pirmdien, 9. janvārī, sabiedriskajā radio paziņoja Polijas ārlietu ministra vietnieks Pāvels Jablonskis un citas amatpersonas.

Polijas prezidenta Andžeja Dudas ārlietu padomnieks Jakubs Kumohs sacīja, ka vispirms būtu jānoskaidro, ko gatavojas darīt sabiedrotie Rietumos.

Polija varētu iesaistīties koalīcijā, bet viena nespers šādu soli, jo neatrodas tādā pozīcijā, lai to darītu, sacīja Kumohs.

Viņš nodēvēja par dezinformāciju ziņas, ka Varšava ir gatava nodot Ukrainai vairākus simtus vai pat visus savus tankus "Leopard".

Kumohs sacīja, ka diskutēts par dažu tanku vai aptuveni desmit tanku iespējamo nodošanu Ukrainai.

Pēc Vācijas valdības lēmuma piegādāt Ukrainai aptuveni 40 kājnieku kaujas mašīnas "Marder" amatpersonas turpinājušas debates par tanku iespējamo piegādi.

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līdzpriekšsēdētājs Larss Klingbeils sestdien izteicās, ka skeptiski raugās uz iespējamo tanku "Leopard" piegādi Ukrainai bez saskaņošanas NATO valstu starpā.

"Neviena valsts nepiegādā kaujas tankus, kas ir tik smagi kā "Leopard 1" vai "Leopard 2"," sacīja Klingbeils.

Pēc mēnešiem ilgas pretošanās Kijivas lūgumiem pēc smagā bruņojuma, Vācija pagājušajā nedēļā kopā ar ASV paziņoja, ka nosūtīs Ukrainai kaujas bruņumašīnas. Vācija arī paziņoja, ka, sekojot ASV piemēram, piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības bateriju "Patriot".

Taču Vācijas kanclers Olafs Šolcs neapsolīja Ukrainai tankus "Leopard", lai gan Vācijas valdībā pieaug atbalsts šādam solim.

Pētījumu centra INSA aptauja, kas veikta pēc laikraksta "Bild" pasūtījuma, liecina, ka 49% respondentu ir noskaņoti pret kaujas mašīnu "Marder" piegādi Ukrainai, bet 40% to atbalsta.

Jautāti par tanku "Leopard" iespējamo piegādi 50% aptaujāto bija noskaņoti pret to, bet 38% atbalstīja šādu soli.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu