Bulgārijā plāno protestēt pret prokrievisko cenzūru "Facebook"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

Proeiropeiski noskaņotie aktīvisti Bulgārijā gatavo protestus pret uzņēmumu "TELUS International Bulgaria", kam uzticēta sociālās saziņas platformas "Facebook" ierakstu cenzēšana.

Aktīvisti apgalvo, ka "Facebook" tiek veicināts pret Eiropu vērsts un prokrievisks saturs, kamēr ieraksti, kas vērsti pret Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu vai pauž atbalstu Ukrainai, tiek cenzēti.

Protestus pret "Facebook" politiku organizē pilsoniskā organizācija BOEC, kas savulaik bija starp organizācijām, kuras 2020.gada vasarā rīkoja demonstrācijas pret Boiko Borisova vadīto valdību.

"Pēdējo piecu gadu laikā mans konts ticis slēgts tieši 50 reizes. Kopumā, būdams bloķēts, esmu aizvadījis vairāk nekā trīs gadus," norādījis BOEC līderis Georgijs Georgijevs, piebilstot, ka bloķēšanas iemesls bijusi viņa "cīņā pret mafiju un Kremļa piekto kolonnu".

Tikmēr proeiropeiskā partija Demokrātiskā Bulgārija pieprasījusi, lai uzņēmuma darbība tiktu izvērtēta parlamentā, jo "Facebook" lietotāji bieži sūdzas, ka tiek nelikumīgi bloķēti.

Parlamenta deputāts Ivailo Mirčevs, kas pārstāv Demokrātisko Bulgāriju, norādījis, ka jātiek skaidrībā, kādu satura regulēšanas politiku piekopj valstī vispopulārākā sociālās saziņas platforma, jo tai ir liela ietekme uz visām sabiedriskās dzīves sfērām.

Pazīstamais karikatūrists Hristo Komarnickis, kuram "Facebook" ir 52 000 sekotāju, kārtējo reizi ticis bloķēts uz 30 dienām par to, ka dalījies ar kāda bulgāra ierakstu, kurā teikts, ka viņš šobrīd atrodas Ukrainā un tur paliks, kamēr ukraiņi negūs uzvaru. Pats ieraksts nav ticis dzēsts, bet bloķēti tiek lietotāji, kas ar to dalās.

Ivo Balevs, satīriķis, kas sadarbojas ar vietni "Prass Press", ticis bloķēts uz sešām dienām par komentāru, kurā rupjos vārdus aizsedzis ar elipsēm.

Bloķēts ticis arī reklāmists Radoslavs Bimbalovs, bet dzejniekam Manolam Gliševam draudēts ar konta dzēšanu.

Bloķēti arī citi žurnālisti, tajā skaitā pētnieciskās žurnālistikas vietnes "Bird.bg" darbinieks Atanass Čobanovs. Tiesa gan, pēc pārsūdzības "Facebook" atzinis, ka viņš tomēr neesot pārkāpis platformas noteikumus.

Tikmēr "TELUS International Bulgaria" viceprezidente Kritīna Ivanova vēl decembrī, kad neapmierinātība ar uzņēmuma darbību sāka krasi pieaugt, noliegusi, ka uzņēmums pieņemtu lēmumus par kompānijas "Meta" noteikumu piemērošanu.

"Mēs neesam saistīti nedz ar Krievijas valdību, nedz ar kādu citu valdību pasaulē. Mēs esam pilnīgi neatkarīga publiska kapitālsabiedrība," apgalvojusi Ivanova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu