Pēc teju 24 mēnešu nepārtrauktas inflācijas cenas veikalos beidzot ir samazinājušās. Lai gan izmaiņas ir pavisam minimālas, tas, iespējams, norāda uz pozitīvu tendenci. Arī ekonomists Dainis Gašpuitis ir cerīgs, ka inflācijas pīķis mums jau ir aiz muguras un, turpinoties salīdzinoši siltajiem laikapstākļiem, šā gada pavasaris izskatās krietni cerīgāks nekā pērnā gada sākums. TVNET tiešsaistes žurnāls KLIK turpina vasarā sākto eksperimentu un janvārī viesojas trīs lielāko mazumtirdzniecības tīklu veikalos Latvijā, lai raudzītu, kā kopš novembra ir mainījušās produktu cenas.

“Enerģijas cenu dinamika signalizē, ka inflācijas augstākais punkts varētu būt aiz muguras,” TVNET tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis. Viņš norāda, ka ir cerība: salīdzinoši siltais laiks (ja tas turpināsies) kopā ar vājo globālo ekonomiku var noturēt enerģijas cenas diezgan zemā līmenī un, iespējams, pat novest pie to samazināšanās. Vienlaikus, neraugoties uz pozitīvo skatu nākotnē, eksperts atgādina, ka piedāvājuma un piedāvājuma attiecība rāda, ka enerģētikas cenu pieauguma potenciāls ir tik pat spēcīgs.

“Izšķirošs faktors būs pasaules ekonomikas apetīte, kura gan šogad tiek vērtēta kā ļoti vāja. Pat ja cenas pieaugs, šobrīd nekas neliecina, ka naftas un gāzes cenas atgriezīsies pie pērn sasniegtajām virsotnēm,” ir pārliecināts Gašpuitis. KLIK jau rakstīja, ka skatījums uz apkures tarifiem nākamajā apkures sezonā ir salīdzinoši pozitīvs, un šobrīd ir pamatotas cerības, ka arī pārtikas cenas varētu samazināties. “Tomēr gada pieauguma tempi sāks kristies. Gada otrajā ceturksnī kritums varētu būt jau izteiktāks, kad inflācija varētu jau iespraukties vienciparā,” skaidro eksperts. Viņš ir pārliecināts, ka enerģētikas cenu samazinājums atsauksies arī uz pārtikas cenām un jau pavasarī varam gaidīt cenu samazināšanos atsevišķiem produktiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X