Foto Izstāde "Barikādes Latvijā 1991 un barikādes Ukrainā 2014 - 2022" ar TVNET reportiera Jāņa Vingra fotogrāfijām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atklāj izstādi "Barikādes Latvijā 1991 un barikādes Ukrainā 2014-2022"
Atklāj izstādi "Barikādes Latvijā 1991 un barikādes Ukrainā 2014-2022" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Doma laukumā 20. janvārī apskatāma muzeobusa ekspozīcija, kā arī 40 lielformāta fotogrāfiju izstāde "Barikādes Latvijā 1991 un barikādes Ukrainā 2014 - 2022", ļaujot vilkt paralēles un saskatīt kopējo cīņā par brīvību. Latvijas fotogrāfijas sarūpētas no 1991.gada barikāžu muzeja krājuma, savukārt Ukrainas barikāžu fotogrāfijas uzņēmušas krīzes psihoterapijas speciālistes Irēna Goluba un Agija Bogdanova, kā arī TVNET kara reportieris Jānis Vingris. 

Šogad aprit 32 gadi kopš 1991.gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem.

Doma laukumā piektdien visu dienu degs ugunskurs, būs apskatāms oranžais Barikāžu muzeobuss, varēs nogaršot īstu Ukraiņu boršču. Sadarbībā ar biedrību "Tavi draugi" notiks ierakumu sveču liešana Ukrainai. Tāpēc ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts atnest sveces vai to atlikumus.

1991.gada barikādes bija nozīmīgs latviešu tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas frontes aicināti, cilvēki izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās. 1991.gada janvāra barikādes ir arī unikāls nevardarbīgas pretošanās piemērs, kā arī būtiska Latvijas vēstures sastāvdaļa.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu