Eiropā turpina darboties nozīmīga Krievijas kompānija, kas pelna vairākus miljardus eiro (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Krievijas kompānijai “Lukoil” līdz šim ir izdevies izvairīties no Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām, tieši tāpēc šis uzņēmums turpina gūt milzīgu peļņu Eiropā.

Teju gadu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā lielākā daļas Krievijas enerģētikas uzņēmumu lielākā vai mazākā mērā faktiski tika izspiesti no Eiropas tirgus. Tikmēr “Lukoil” turpina pārvaldīt simtiem degvielas uzpildes stacijas, kā arī vairākas naftas pārstrādes rūpnīcas Eiropā, vēsta izdevums “Politico”.

Laikā, kad Eiropas Savienība ieviesusi sankcijas pret Krievijas valsts uzņēmumiem kā “Gazprom Neft”, “Rosneft” un “Transneft”, privātajai kompānijai “Lukoil” lielā mērā ir izdevies izvairīties no ierobežojumiem.

“Uzņēmumam “Lukoil” ir ļoti labs lobijs kā Briselē, tā arī citās Eiropas valstīs. Viņiem ir izdevies pārliecināt Eiropas politiķus par to, ka “Lukoil” atbalstot Ukrainu, un ka uzņēmuma vadība it kā esot pret karu,” pauž Bulgārijas Enerģētikas centra vecākais zinātniskais darbinieks Martins Vladimirovs.

Kara pirmie 10 mēneši “Lukoil” bijuši ļoti labi. Tīrā peļņa pagājušā gada pirmajos deviņos mēnešos bija 8,6 miljardi eiro, kas ir par vairāk nekā divām reizēm lielāks rādītājs nekā 2021. gada pirmajos deviņos mēnešos.

Arī Somijas medijos izskanējušas sūdzības, ka “Lukoil” piederošais degvielas tirgotājs “Teboil” gūst milzīgu peļņu. Somus īpaši sadusmojis fakts, ka arī Somijas ledlauži darbojušies ar degvielu, kas faktiski iegādāta no Krievijas uzņēmuma. Pagājušā gada pavasarī Somijas nodokļu maksātāji “Teboil” samaksājuši vairāk nekā 12 miljonus eiro, kas ir 10 reizes vairāk nekā 2021. gadā.

Tiesa gan, otras lielākās Krievijas naftas kompānijas perspektīvas Eiropas Savienībā kļūst arvien apdraudētākas, jo jau februārī spēkā stāsies jaunās sankcijas, kas skars Krievijas naftas produktus, tostarp arī degvielu.

Janvārī Itālijas premjerministre Džordžija Meloni paziņoja, ka ir izdevies pārdot “Lukoil” naftas pārstrādes rūpnīcu, kas atradās Sicīlijā. Tāpat tiek ziņots, ka “Lukoil” apsver iespēju pārdot savu naftas pārstrādes rūpnīcu Rumānijā.

Pašlaik “Lukoil” pozīcijas ir ļoti spēcīgas Bulgārijā. Pagājušajā gadā, kad Eiropas Savienības valstis vienojās aizliegt Krievijas naftas piegādes pa jūru, Bulgārija tam spītīgi pretojās un ieguva divu gadu izņēmumu, kas valstij tika piešķirts “piegāžu drošībai”. Tieši tāpēc pašlaik Krievijas jēlnafta pa jūru tiek piegādāta tikai Bulgārijai.

Eksperti šādu izņēmumu Bulgārijai uzskata par Eiropas konkurences likumu pārkāpumu, kas ļaus “Lukoil” palielināt ietekmi un peļņu šajā valstī. Naftas pārstrādes rūpnīca Burgasā saražo aptuveni pusi no visas valstij nepieciešamās degvielas, kā arī nodrošina 10% no Bulgārijas IKP.

Tajā pašā laikā “Lukoil” šogad būs jāmaksā Bulgārijai līdz 350 miljonus eiro lieli nodokļu. Tāpat Bulgārijas rūpnīca piegādā degvielu Ukrainai.

Taču pat Bulgārijā spēles noteikumi mainās. Pagājušajā nedēļā Bulgārijas parlaments pieņēma likumu, kas ļauj valdībai pārņemt kontroli pār Burgasas naftas pārstrādes rūpnīcu gadījumā, ja draud kādas briesmas.

Jāatgādina, ka līdz 2016. gadam “Lukoil” darbojās arī Latvijā, taču tas pārdeva savus aktīvus Austrijas uzņēmumam “AMIC Energy Management”, kas Latvijā darbojas ar zīmolu VIADA.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu