Muitnieki pērn konstatējuši 27 400 viltotu preču

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VID Muitas pārvalde

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kravu un sūtījumu kontroli, pagājušajā gadā 207 gadījumos konstatējušas kopumā 27 379 vienības viltotu preču, informēja VID pārstāvji.

No visām viltotajām precēm 70% bija rotaļlietas, 23% - parfimērijas izstrādājumi, bet pārējās bija apģērbi, apavi, somas, mobilie telefoni un citas preces.

Atbilstoši preču zīmju īpašnieku pārstāvju atzinumiem 2022. gadā muita visbiežāk konstatējusi viltotas preces kravās un sūtījumos no Ķīnas, Hongkongas, Turcijas, Baltkrievijas, Krievijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Visvairāk viltoto preču vienību konstatēts kravās no Ķīnas. Piemēram, divos jūras konteineros muitas amatpersonas konstatēja 18 762 vienības viltotu rotaļlietu.

Kopumā muitas kontroles rezultātā pagājušajā gadā tika izņemta 19 171 vienība viltotu rotaļlietu - konstruktori, dažādu automašīnu rotaļu modeļi, lelles, kā arī bērnu rotaļu braucamrīki - tricikli un citas preces.

Starp lielākajām viltotu preču kravām, kas tika konstatētas pērn, bija arī krava ar 6389 vienībām viltotu parfimērijas izstrādājumu un citu preču, kuru nosaukumos, logotipos un iepakojuma dizainā bija izmantoti populāru preču zīmju atdarinājumi.

Pamatojoties uz riska analīzes rezultātiem, Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta amatpersonas pagājušā gada novembrī veica kravas, kas bija ievesta no Apvienotajiem Arābu Emirātiem un paredzēta saņēmējam Lietuvā, padziļināto kontroli un konstatēja iespējamos intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus.

Attiecīgo preču zīmju īpašnieku pārstāvji apstiprināja, ka ar precēm ir pārkāptas intelektuālā īpašuma tiesības, un šo muitas kontroles pasākumu rezultātā tika izņemtas 6134 vienības viltotu parfimērijas preču ar tādiem nosaukumiem kā "Chance", "Change de canal", "Goodness", "Versus", "La uno million", "Renheit", "Napoleon Boss", kā arī 75 viltotas šķiltavas ar dažādu auto ražotāju logotipiem un 180 viltoti HDMI savienotājvadi.

Šajā gadījumā kopējais tiesību īpašniekiem novērstais kaitējums, pēc atbilstošu oriģinālo preču vērtības, ir aptuveni 600 000 eiro.

Atbilstoši regulējumā noteiktajam preču zīmes īpašniekam ir tiesības neļaut šādas preces ievest Eiropas Savienībā (ES) vai vest tranzītā cauri ES.

Pagājušā gada nogalē VID Muitas pārvalde pieņēma lēmumu par viltoto preču nodošanu iznīcināšanai atbilstoši normatīvu prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu