IKEA atklāj, ar ko izdevies aizstāt Krievijas un Baltkrievijas koksnes piegādes (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielākais mēbeļu zīmols pasaulē IKEA atteicies no Krievijas un Baltkrievijas koksnes piegādēm. Tā vietā zviedru zīmols vairāk izmantos vietējo Zviedrijas koksni, kā arī no Baltijas valstīm piegādātos kokmateriālus, atsaucoties uz IKEA koksnes piegāžu nodaļas vadītāja Ulfa Johansona teikto vēsta “Reuters”.

Tiek norādīts, ka viens no lielākajiem koksnes patērētājiem pasaulē IKEA kopš 2021. gada augusta līdz 2022. gada augustam mēbeļu ražošanā izmantoja 20 miljonus kubikmetru koksnes.

“Mums izdevās aizstāt šos [Krievijas un Baltkrievijas] koksnes kravu apjomus ar piegādēm no citām valstīm. Tirgus ir ļoti karsts,” teica Johansons intervijā “Reuters”.

Pēc viņa teiktā, Krievijas un Baltkrievijas koksni aizstājusi koksne no Zviedrijas, kā arī no Baltijas valstīm un Polijas. Johansons piebildis, ka dažas no “jaunajām” koksnes piegāžu vietām var kļūt par ilgtermiņa partneriem, bet citas – par īstermiņa risinājumu. IKEA nolēma mainīt koksnes piegādātāju, tādējādi pievienojoties sankcijām pret Krieviju, kas izvērsusi pilna mēroga karu Ukrainā.

Pirms kara Krievija un Baltkrievija bija attiecīgi piektais un sestais nozīmīgākais koksnes piegādātājs IKEA, kas piegādāja attiecīgi 6% un 5% uzņēmumam nepieciešamās koksnes. Jau pirms kara lielākie trīs koksnes piegādātāji bija Polija, Lietuva un Zviedrija.

IKEA savus veikalus Krievijā slēdza īsi pēc kara sākuma martā, taču tirdzniecības centru ēkas, kas ir IKEA īpašumā, turpina savu darbu. Četras “Inter IKEA” fabrikas Krievijā ir slēgtas, un tās tiek pārdotas.

Pēc Johansona teiktā, pašlaik IKEA pārskata visu savu ilgtermiņa stratēģiju saistībā ar koksnes piegādēm un meklē alternatīvas Krievijas koksnei. Tiek izskatīti arī paplašināšanās plāni Dienvidamerikā. Čīlē uzņēmums pagājušajā gadā atklāja savu pirmo veikalu.

Pēc darbības izbeigšanas Krievijā IKEA nolēma likvidēt savu meitas kompāniju, kas pārvaldīja veikalu tīklu krievijā. Zviedrijas kompānija īsi pēc tam paziņoja, ka pārdod visas savas četras rūpnīcas Krievijā, kā arī samazina darbinieku skaitu. Tāpat tika paziņots par Krievijas noliktavās esošo preču pilnīgu izpārdošanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu