Vai Latvijai gar degunu aizies desmitiem miljonu ieguldījumi? "Bite Latvija" cīņa par 5G frekvencēm

SIA "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs. Foto: Edijs Pālens/LETA
Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Kopš decembra telekomunikāciju operators SIA "Bite Latvija" aktīvi centies pievērst sabiedrības un amatpersonu uzmanību birokrātiskajiem šķēršļiem, kas šobrīd uzņēmumam liedz piedāvāt pakalpojumus 5G frekvencēs Latvijā. Lai "Bite Latvija" varētu to darīt, nepieciešams saņemt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) atļauju kopīgi izmantot SIA "Unistars", kas ir "Bite Latvija" 100% piederošs uzņēmums, lietošanā nodoto 3,6 GHz frekvenci. Pieprasījums iesniegts 2022.gada 12.augustā, bet lēmuma pieņemšanas termiņš vairākkārt pagarināts, un šobrīd tas ir jau šā gada 24.februāris. Saistībā ar uzņēmuma ieskatā nepamatoto termiņa pagarināšanu "Bite Latvija" iesniedzis gan sūdzības pašā regulatorā, gan prasību tiesā pret SPRK, gan arī vērsušies pie Ministru prezidenta. Kāpēc vispār ir radusies šāda situācija, kā uzņēmums rīkosies, ja atļauja izmantot minētās frekvences netiks piešķirta, un ko šāds lēmums ilgtermiņā nozīmētu patērētājiem, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK skaidro "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs (Arunas Mickevicius).

- Sāksim ar pašu regulatoru – vai esat saņēmuši kādas atbildes uz savām sūdzībām?

Jā, esam centušies pievērst ne tikai regulatora, bet arī sabiedrības uzmanību, jo uzskatām, ka šis jautājums ir jāatrisina pēc iespējas ātrāk un efektīvāk. Mūsu gadījumā runa ir par frekvencēm, kuras pieder vienas grupas uzņēmumiem. Frekvences ir vērtīgs resurss, tās uzrauga regulators, un tās jāizmanto, lai ieguvēji būtu klienti un sabiedrība kopumā. Kopš pirmo reizi vērsāmies regulatorā, jau ir pagājuši teju seši mēneši, bet atļauju joprojām neesam saņēmuši, lai "Bite Latvija" varētu kopīgi izmantot "Unistars" lietošanā nodotās frekvences komerciālos pakalpojumos. Tāpēc arī cenšamies pievērst uzmanību šai situācijai. Šobrīd kā gala termiņš lēmuma pieņemšanai ir noteikts 24.februāris, bet, kāds būs šis lēmums, mēs nezinām. Nesen noslēdzās publiskā konsultācija. Lēmums tiks pieņemts, pamatojoties uz to un regulatora sagatavoto izvērtējumu. Mēs ceram, ka tas notiks līdz noteiktajam datumam vai pat ātrāk. Atgādināšu, ka esam arī vērsušies tiesā, jo, mūsuprāt, lēmuma pieņemšanas process ir nepamatoti pagarināts. Tiesa mūsu pieteikumu ir pieņēmusi.

Vēlreiz gribētu uzsvērt, ka šis jautājums nav svarīgs tikai mums kā vienai konkrētai juridiskai personai. Tas ir svarīgs tāpēc, ka saistīts ar klientiem pieejamā pakalpojuma kvalitāti, un runa ir par simtiem tūkstošu klientu – gan juridisko, gan privātpersonu. Mūsu sākotnējais mērķis nav mainījies – mēs vēlamies piedāvāt augstas kvalitātes 5G pakalpojumus. Tāpēc ceram, ka šis stāsts beigsies pozitīvi un mēs varēsim darboties tajā jomā, kur esam spēcīgi, nevis tērēt laiku un resursus strīdu risināšanai juridiskā ceļā.

- Regulators publiskās konsultācijas ietvaros bija sagatavojis "Ziņojumu par kopīgu ierobežotu radiofrekvenču joslu izmantošanu". Ko par to sakāt un vai piekrītat tam, kas tajā ir teikts?

Kopumā mēs piekrītam regulatora viedoklim. Šķiet, vienīgais negatīvais viedoklis par to bija mūsu tiešajam konkurentam LMT. Un tas bija arī gaidāms.

Viņu viedoklis ir vairāk emocionāls nekā juridiski pamatoti argumenti. Tas parāda, ka esam spēcīgs konkurents tirgū. Vienlaikus, mūsuprāt, publiskā konsultācija par šo ziņojumu ir bijis lieks solis, kas tikai novilcina laiku līdz lēmuma pieņemšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu