Viena no SM noteiktajām ES fondu investīciju prioritātēm - integrācija Eiropas transporta tīklā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Satiksmes ministrijas (SM) noteiktās prioritātes Eiropas Savienības (ES) fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā ir ilgtspējīga mobilitāte, integrācija Eiropas transporta tīklā un digitālā savienojamība, informē SM pārstāvji.

ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā SM pārraudzībā esošo nozaru attīstībai pieejams finansējums 903,51 miljonu eiro apmērā. Projektiem transporta nozarē finansējums ir 870,60 miljoni eiro, savukārt projektiem sakaru nozarē - 32,91 miljoni eiro. ES investīcijas transporta un sakaru nozarē novirzīs trīs mērķiem, kas izvirzīti Eiropas līmenī - "Viedāka Eiropa", "Zaļāka Eiropa" un "Ciešāk savienota Eiropa".

SM valsts sekretāra vietniece Ligita Austrupe norāda, ka ministrijas noteiktās prioritātes ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā ir pāreja uz ilgtspējīgu un viedu mobilitāti, ilgtspējīgas TEN-T infrastruktūras izveide un digitālās savienojamības nodrošināšana.

"Latvijai ir saistoši kopīgie ES klimata un digitalizācijas mērķi, savukārt, problēmas, kas jārisina transporta nozarē ir siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšana, lielā atkarība no fosilajām degvielām, videi draudzīgas elektrouzlādes nodrošināšana, iekšējās un ārējās sasniedzamības kvalitātes un drošības uzlabošana. Tāpat, lai arī situācija Latvijā pakāpeniski uzlabojas, ir jāuzlabo interneta pārklājums un tā kvalitāte valsts lauku teritorijās," pauž Austrupe.

Ministrijā skaidro, ka ilgtspējīgas mobilitātes nodrošināšana ir viens no būtiskākajiem šī brīža transporta nozares izaicinājumiem. Lai nodrošinātu ērtus un integrētus dažādu transporta veidu savienojumus vienkopus, veicinot reģionu sasniedzamību un mainot iedzīvotāju pārvietošanās paradumus, SM ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā investīcijas paredzējusi multimodālu sabiedriskā transporta mezglu (mobilitātes punktu) izveidei, mikromobilitātes infrastruktūras attīstībai, ETL lieljaudas uzlādes punktu TEN-T pamattīklā izbūvei un bezemisiju vilcienu iegādei.

Mobilitātes iespēju uzlabošanai, SEG emisiju transportā samazināšanai un vides kvalitātes uzlabošanai ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā paredzēts pārbūvēt valsts galvenos autoceļus TEN-T tīklā, izbūvēt jaunus valsts galveno autoceļu posmus, modernizēt un attīstīt jaunu TEN-T tīkla dzelzceļa infrastruktūru, modernizēt dzelzceļa pasažieru infrastruktūru. Tāpat plānots izbūvēt, pārbūvēt un atjaunot Rīgas pilsētas transporta infrastruktūru, nodrošinot integrētas transporta sistēmas veidošanu, attīstīt valstspilsētu maģistrālās ielas un esošos maršrutus, kā arī attīstīt lielo ostu publisko infrastruktūru.

Lai veicinātu pāreju uz ļoti augstas veiktspējas elektronisko sakaru tīkliem, kas spēj nodrošināt galalietotājiem interneta piekļuves pakalpojumus ar datu pārraides ātrumu vismaz 100 megabiti sekundē gan pilsētās, gan lauku teritorijās, ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā paredzēts attīstīt augstas veiktspējas tīklu infrastruktūru pēdējās jūdzes pieslēgumu nodrošināšanai. Tāpat plānots izbūvēt vidējās jūdzes optiskā tīkla infrastruktūru, izveidot elektronisko sakaru tīklu pasīvo infrastruktūru 5G savienojamības izvēršanai gar TEN-T tīkla sauszemes transporta ceļiem, kā arī nodrošināt valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra kiberaizsardzību.

Sagaidāms, ka ar ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda investīcijām tiks celta iedzīvotāju labklājība, nodrošinot Latvijas iedzīvotājiem pieejamu, drošu, videi draudzīgu un ilgtspējīgu pārvietošanos. Tāpat investīcijas veicinās ilgtspējīgu un līdzsvarotu reģionu attīstību, uzlabos reģionos dzīvojošo iedzīvotāju dzīves kvalitāti un cels uzņēmumu konkurētspēju.

Kopumā Latvijai ES fondu 2021.-2027.plānošanas periodā pieejamas ES fondu investīcijas 4,7 miljardu eiro apmērā. Tās tiks novirzītas sešiem galvenajiem mērķiem: "Viedāka Eiropa", "Zaļāka Eiropa", "Ciešāk savienota Eiropa", "Sociāla un iekļaujoša Eiropa", "Iedzīvotājiem tuvāka Eiropa", kā arī "Pāreja uz klimatneitralitāti".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu