BiSmart Biznesa forums 2023 Pētnieks: Aizvien biežāk agros pavasaros pieredzēsim aukstuma viļņus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Klimata pārmaiņas, ar ko mums gan tagad, gan nākotnē nešaubīgi būs jārēķinās, ir globālā sasilšana, un, runājot par Eiropas reģionu un Latviju, jāuzsver, ka aizvien biežām pieredzēsim aukstuma viļņus ziemas beigās un pavasara sākumā, sarunā ar TVNET žurnālistu Artūru Bikovu biznesa konferencē "BiSMART Biznesa forums 2023" pauda Raimonds Kasparinskis, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes Ģeogrāfijas nodaļas vadītājs, asociētais profesors, vadošais pētnieks.

Šie neierastie aukstuma viļņi var ietekmēt lauksaimniecisko ražošanu un tautsaimniecības procesus. Tāpat jāpiemin: agrāk pie mums vairāk dominēja ciklona pārneses no rietumiem jeb Atlantijas okeāna cikloni, bet tagad process ir pārslēdzies un nokrišņi pietuvojas no dienvidiem. "To mēs redzam arī vasarās, kad pilsētās nereti novērojami spēcīgi plūdi," tā eksperts.

Kasparinskis arī norāda, ka sabiedrības izpratne par klimata pārmaiņu jautājumiem pēdējos gados ir augusi. To savā ziņā ir ietekmējis arī meteoroloģijas kā zinātnes progress, jo arī laika prognozes īsākos un ilgākos termiņos ir kļuvušas daudz precīzākas, nekā tās bija pirms 30 gadiem. 

Visu sarunu skaties video!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu