Bloomberg: Indija pērk no Krievijas arvien vairāk lētas naftas, lai pārstrādātu to Rietumiem (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Indija palielina naftas iepirkšanu no Krievijas par atlaidēm, bet pēc tam Indijas rūpnīcas to pārstrādā naftas produktos, lai pārdotu Eiropas Savienībai (ES) un ASV, ziņo Bloomberg. Tas atbilst Rietumu plānam, kas paredz samazināt Krievijas ienākumus no izejvielu pārdošanas, bet tajā pašā laikā neizprovocēt pasaulē enerģētisko krīzi. Pati Indija ar Krievijas naftas importa palīdzību sedz 85% no savām vajadzībām.

Saskaņā ar analītiķu firmas “Kpler” datiem, Indija pagājušajā mēnesī vienā dienā uz ASV nosūtīja aptuveni 89 000 barelu benzīna un dīzeļdegvielas, kas ir pēdējo četru gadu rekords. Zema sēra satura dīzeļdegvielas ikdienas piegādes uz Eiropu janvārī sasniedza 172 000 barelu, kas ir augstākais rādītājs kopš 2021. gada oktobra.

5. februārī sāka darboties ES naftas embargo un maksimālā cena Krievijas naftai - Eiropas Padome vienojās par Krievijas naftas cenu griestiem 60 ASV dolāri par barelu. Rietumu veiktā naftas iegāde no valsts ārpus bloka, iespējams, nav pretrunā ES noteikumiem, raksta Bloomberg, un pat atbilst tās politikai - no Indijas eksportētā rafinētā produkcija vairs netiek uzskatīta par Krievijas ražojumu.

“Indijas vēlme pirkt vairāk Krievijas naftas ar lielāku atlaidi ir viltība, nevis kļūda rietumvalstu plānos sagādāt Putinam ekonomiskas sāpes, nekaitējot sev,” sacīja Džeisons Bordofs, Kolumbijas Universitātes Globālās enerģētikas politikas centra direktors un kādreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas bijušais padomnieks.

Iepriekš, 2023.gada janvārī, tika ziņots, ka Indijas varas iestādes nepieciešamības gadījumā ir gatavas atbalstīt Krievijas naftas cenu griestus, ko ieviesa Rietumvalstu koalīcija. “Telegraph India”, atsaucoties uz avotiem Indijas valdībā, rakstīja, ka vidējās izmaksas par Krievijas barelu naftas ir 53-56 ASV dolāru. Savukārt Reuters ziņoja, ka atsevišķas partijas no Krievijas uz Indiju nosūtītas par cenām, kas ir pat zemākas par ražošanas izmaksām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu