Indijas miljardiera uzņēmumu krīze saasinās; atbildīgās amatpersonas nesaskata "krīzes indikācijas" (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien Indijā saasinājusies miljardiera Gautama Adani uzņēmumu grupas “Adani Enterprises” krīze. Protestu laikā policija arestējusi vairākus desmitus Indijas opozīcijas partijas pārstāvju, tāpat paralizēts arī Indijas parlamenta darbs, ziņo aģentūra “Reuters”.

Aizvadītās nedēļas nogalē “Adani Enterprises” akciju vērtība turpināja savu “brīvo kritienu”, uzņēmumam dažu nedēļu laikā zaudējot vairāk nekā 110 miljardus dolāru.

Krīzi izraisīja ASV investīciju kompānijas “Hindenburg Research” 24. janvāra ziņojums, kurā Adani grupa apsūdzēta manipulācijās ar akciju vērtībām, ofšoru izmantošanu, kā arī par krāpniecību.

“Adani Enterprises” ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Indijā, un tā noraidījusi visas pret sevi vērstās apsūdzības. Tomēr kompānijai nav izdevies apturēt akciju un tirgus vērtības kritumu.

Ņūdeli esošajā “Jantar Mantar” observatorijā indieši regulāri rīko dažādus protestus par teju jebkādām problēmām. Arī šoreiz “Adani krīzes” dēļ izcēlās protesti, kas brīžiem pārauga protestētāju sadursmēs ar policiju.

Indijas lielākā opozīcijas partija īstenoja vairākas protesta akcijas visā valstī, tostarp arī pie valstij piederošās apdrošināšanas kompānijas “Life Insurance Corporation” un Indijas Valsts bankas birojiem, jo šīs abas organizācijas ir cieši saistītas ar Adani uzņēmumu grupu.

Tāpat pirmdien tiesībsargājušās iestādes ielenca Indijas parlamenta abu palātu ēkas, jo protestētāji pieprasa veikt detalizētu izmeklēšanu saistībā ar miljardiera uzņēmumiem.

Ņemot vērā “Hindenburg” ziņojumu, “Adani Enterprises” apturēja akciju tirgošanu, kam bija jāienes vismaz 2,5 miljardi dolāru. Tāpat arī Gautams Adani zaudēja Āzijas bagātākā cilvēka godu, jo zaudēja vairāk nekā pusi savu bagātību. Adani un Indijas premjerministrs Narendra Modi abi ir no viena štata, un uzskatīts, ka abiem līdz šim bijusi cieša saikne. Modi valdība noliegusi saikni un favorītismu attiecībā pret Adani.

Regulatori un valdība centusies nomierināt investorus, taču līdz šim tas nav izdevies. Indijas Centrālā banka piektdien paziņoja, ka valsts banku sistēmā situācija saglabājas stabila, un līdzīgu paziņojumu sestdien izplatīja arī tirgus regulators norādot, ka “finanšu tirgos nav nekādas indikācijas par nestabilitāti”.

Indijas Centrālā banka paziņoja, ka “nākotnē katram investoram ir rūpīgi jāizvērtē nepieciešamība investēt Adani grupas projektos”. Tāpat neviena no atbildīgajām iestādēm nav paudusi bažas par savu sadarbību ar Adani uzņēmumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu