Spēcīgā zemestrīce Turcijā un Sīrijā: bojāgājušo skaits pārsniedz 7200 (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Bojāgājušo skaits dienu iepriekš notikušajās zemestrīcēs Turcijā pārsniedzis 5400 cilvēkus, otrdien ziņo amatpersonas.

Vairāk nekā 31 000 cilvēku tikuši ievainoti, paziņoja Turcijas veselības ministrs Faretins Kodža.

Tikmēr kaimiņos esošajā Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 1800 cilvēki.

Tādējādi kopējais zemestrīces upuru skaits abās valstīs pārsniedzis 7200.

Domājams, ka bojāgājušo skaits zemestrīcēs un pēcgrūdienos turpinās pieaugt, glābējiem meklējot izdzīvojušos metāla un betona gruvešos. Pasaules Veselības organizācijas amatpersonas lēsa, ka var būt gājuši bojā līdz 20 000 cilvēku.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans valstī izsludinājis sēras līdz svētdienai.

ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā ar Erdoganu izteica līdzjūtību un piedāvāja ASV palīdzību, nosūtot meklēšanas un glābšanas vienības.

Zemestrīcē zaudēja pajumti desmitiem tūkstoši cilvēku, kas sagaidīja nakti uz otrdienu ziemas salā. Turcijas pilsētā Gaziantepā, kas atrodas apmēram 33 kilometrus no zemestrīces epicentra, cilvēki meklēja patvērumu lielveikalos, stadionos, mošejās un kopienas centros.

Turcijā 10 provincēs pēc zemestrīces tika izglābti vairāk nekā 7800 cilvēku, paziņoja Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūras amatapersona.

Ziemas sala dēļ glābējiem ir maz laika, lai atrastu izdzīvojušos ēku gruvešos.

Turcijā vien ir sagruvušas vairāk nekā 5600 ēkas. Ir nodarīti postījumi arī slimnīcām, un viena slimnīca sagruvusi Iskenderunas pilsētā.

Kopumā sagruvušas tūkstošiem ēku plašā teritorijā no Sīrijas Alepo un Hamas pilsētām līdz Turcijas pilsētai Dijarbakirai.

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Pirmdien Turcijas Kahramanmarašas provinci satricināja vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bija 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notika plkst.13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu