Ukraina izmanto Pentagona datus, lai veiktu raķešu triecienus pa okupantu objektiem (6)

LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ukrainas Bruņotie spēki, veicot triecienus Krievijas okupantu objektiem ar ASV piegādātām raķešu sistēmām, lielākoties izmanto datus, kurus snieguši vai apstiprinājuši Pentagona pārstāvji, ziņoja ASV laikraksts "The Washington Post".

"Ukrainas amatpersonas paziņo, ka viņiem vajadzīgas koordinātas, kuras sniedz vai apstiprina ASV vai to sabiedrotie, lielākajai daļai triecienu ar ASV piegādātām progresīvām raķešu sistēmām. Šāda informācija, kuru apstiprinājuši trīs augsta ranga Ukrainas ierēdņi un augsta ranga ASV amatpersona, tika izpausta pēc tam, kad Kijiva vairākus mēnešus deva triecienus krievu mērķiem, tostarp štābiem, munīcijas noliktavām un kazarmām, Ukrainas teritorijā ar ASV piegādātām augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām (HIMARS) un citiem augstas precizitātes ieročiem," ziņoja laikraksts.

Amerikāņu amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, atzina ASV svarīgo lomu šajā lietā un pastāstīja laikrakstam, ka palīdzība notēmēšanā uz mērķi kalpojusi tam, lai nodrošinātu precizitāti un ierobežoto munīcijas krājumu saglabāšanu, panākot maksimālu efektivitāti. Viņš atzīmēja, ka Ukraina nemeklē ASV apstiprinājumu mērķu izvēlei un parasti pati dod triecienu Krievijas spēkiem ar citiem ieročiem. ASV sniedz koordinātas un precīzu informāciju tikai konsultatīvā ziņā.

Augsta ranga Pentagona amatpersonas vairākas dienas atteicās atbildēt uz jautājumiem par to, vai un kādā veidā Ukrainai tiek sniegtas koordinātas triecienu veikšanai. Atteikums atbildēt tika izskaidrots ar bažām par operatīvo drošību. Pentagons tā vietā nāca klajā ar paziņojumu, kurā uzsvēra ASV ierobežoto lomu šajā lietā.

"Mēs jau sen esam atzinuši, ka dalāmies ar izlūkošanas datiem ar Ukrainu, lai palīdzētu viņiem aizsargāt savu valsti no Krievijas agresijas, un laika gaitā esam optimizējuši to, kā apmaināmies ar informāciju, lai būtu iespēja atbalstīt viņu pieprasījumus un notēmēšanas procesus ar lielāku ātrumu un mērogu. Ukraiņi ir atbildīgi par mērķu meklēšanu un to prioritātes noteikšanu, bet pēc tam, galu galā, arī par lēmumu, kuriem no tiem uzbrukt. ASV neapstiprina mērķus, un mēs nepiedalāmies mērķu izraudzīšanā vai to satriekšanā," paziņoja Pentagona preses sekretārs Patriks Raiders.

Savukārt Ukrainas ierēdnis pastāstīja žurnālistiem, ka ASV militārpersonas ne vienmēr sniedz pieprasītās koordinātas, un tādā gadījumā Ukrainas karavīri neveic apšaudi "uz labu laimi".

"Ukraina varētu dot triecienus bez ASV palīdzības, tomēr, tā kā Kijiva negrib izšķiest vērtīgo munīciju un netrāpīt, tā parasti uzskata par labāku neveikt triecienus bez ASV apstiprinājuma," sacīja ierēdnis, piebilstot, "ka nav sūdzību par šo procesu".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu