Ķīna bloķējusi lielu Krievijas propagandas tīklu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Ķīnas sociālais tīkls “TikTok” identificējis un bloķējis profilu tīklu, kas izplatījis Krievijas propagandu un dezinformāciju par karu Ukrainā, vēsta “Bloomberg”, atsaucoties uz kompānijas paziņojumu.

Propagandu izplatošais profilu tīkls bija paredzēts Eiropas lietotājiem – Vācijā, Itālijā un Lielbritānijā. Vairāk nekā 1700 profilu izplatīja pret Ukrainu vērstu propagandu, izplatot Kremļa vēstījumus un redzējumu par karu Ukrainā. Šie profili tika maskēti kā “vienkāršo eiropiešu nostājas paušana”.

No 2022. gada jūlija līdz septembrim šiem profiliem kopā izdevās piesaistīt 133,5 tūkstošus sekotāju. “TikTok” ziņojumā teikts, ka nav izdevies atklāt ticamus pierādījumus par šo profilu saistību ar Krievijas valdību, tomēr profilu tīkls dzēsts, ņemot vērā “TikTok” iesaisti Eiropas Savienības programmā cīņai pret dezinformāciju.

Kompānija uzsvērusi, ka profili, kas izplatījuši Krievijas propagandu, izmantojuši runas sintēzes tehnoloģijas, kas ļāvušas viņiem “runāt” savas mērķauditorijas valodā, piemēram, vāciski, itāliski vai angliski.

“Nākotnē mēs arvien vairāk redzēsim šāda veida kampaņas, it īpaši ņemot vērā mākslīgā intelekta attīstību,” norādījusi “Anchor Change” izpilddirektore Ketija Karbata.

Tehnoloģiju attīstība ir strauja, un atklāta šāda veida kampaņas kļūst arvien grūtāk. Propaganda, kādu izplata šie profili, auditorijai izskatās arvien ticamāka.

Tiek norādīts, ka pagājušā gada 6. martā “TikTok” paziņoja par darbības apturēšanu Krievijā – Krievijas lietotājiem tika slēgta iespēja skatītes saturu, veikt tiešās translācijas un augšupielādēt jaunu saturu.

“TikTok” šo lēmumu pamatoja ar Krievijā pieņemto likumu, kas paredz apkarot “viltus ziņas”, kurās “diskreditē” Krievijas bruņotos spēkus. Par šādiem likuma pārkāpumiem Krievijā paredzēts līdz pat 15 gadus ilgs cietumsods.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu