Medijs: Austrija turpina palielināt atkarību no Krievijas gāzes (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas gāzes importa apjoms Austrijā palielinās, un tas sasniedzis pirmskara laika līmeni. Agresorsvalsts gāzes kompānija “Gazprom” piegādā Austrijai visu līgumos noteikto gāzes apjomu, kamēr gāzes piegādes no Vācijas un Itālijas turpina samazināties, vēsta aģentūra ”Euractiv”.

Pirms kara Ukrainā Austrija bija viena no visvairāk atkarīgajām valstīm no Krievijas gāzes, jo tā sastādīja 80% no valsts kopējā patēriņa. Tas galvenokārt skaidrojams ar faktu, ka Austrija vēl pirms vairākiem gadu desmitiem noslēdza vairākus līgumus ar Padomju Savienību par gāzes piegādēm – PSRS piekrita piegādāt Austrijai gāzi par izdevīgām cenām apmaiņā pret Austrijas neitralitāti un atteikšanos no pievienošanās militārām aliansēm.

“Pašlaik saņemam 100% [no “Gazprom” gāzes piegādēm], taču pagātnē ir bijuši gadījumi, kad saņemam vien 30% no līgumos noteiktā gāzes apjoma,” skaidroja Austrijas enerģētikas kompānijas OMV vadītājs Rainhards Florijs.

Arī dati liecina, ka Krievija ir palielinājusi gāzes piegādes apjomus Austrijai, un šāda tendence vērojama kopš pagājušā gada decembra.

Kā liecina Austrijas regulatora “E-Control” un ENTSOG dati, decembrī kopējais Krievijas gāzes importa apjoms ir samazinājies, taču Krievijas gāzes daļa sastādīja 71% no Austrijas patēriņa.

Otrdien Austrijas enerģētikas ministre Leonore Gēveslere aicināja austriešus turpināt taupīt enerģiju.

“Mēs joprojām neesam iznākuši no meža. Gāzes taupīšana palīdzēs nodrošināt, ka mums gāzes pietiks arī nākamajā ziemā,” teica ministre.

Tiek norādīts, ka pašlaik Austrijas gāzes krātuvju aizpildījums ir 74,87%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu