ES palīdzēs Ukrainai ar jaunu munīcijas iepirkuma procedūru (10)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels
ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels Foto: AFP/SCANPIX

Ņemot vērā Ukrainas lielo vajadzību pēc munīcijas, Eiropas Savienība (ES) strādā pie jaunas iepirkuma procedūras, svētdien Minhenes drošības konferencē paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa atklāja, ka mērķis ir izmantot procedūru, kas būtu līdzīga tai, kas tika izmantota Covid-19 vakcīnu iegādei pandēmijas laikā.

Kallasa sacīja, ka ES valstīm vajadzētu darīt pieejamu naudu, kas pēc tam tiktu izmantota lielu līgumu slēgšanai ar aizsardzības nozari caur ES. Procedūra nodrošinātu, ka nozare var veikt nepieciešamās investīcijas ražošanas paplašināšanai.

Igaunijas premjerministre sacīja, ka Krievija vienā dienā izšauj tik daudz artilērijas šāviņu, cik Eiropa saražo mēnesī, un Krievijas aizsardzības nozares uzņēmumi strādā trīs maiņās.

ES nepieciešams ātri palielināt ražošanas iespējas, norādīja Kallasa, piebilstot, ka Ukraina nevarēs uzvarēt karu bez munīcijas.

"Mēs esam kara režīmā," sacīja Borels, uzsverot, ka jārīkojas ātri.

Kallasa atklāja, ka varētu tikt izmantots arī finanšu instruments, caur kuru ES jau atbalsta ieroču un aprīkojuma piegādes Ukrainai un bruņoto spēku apmācību programmas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu