Polija baltkrievu pārvadātājiem ievieš jaunus ierobežojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas automašīnu rindas robežkontroles punktā Kaplava-Plusi Krāslavas novadā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Ilustratīvs attēls.
Kravas automašīnu rindas robežkontroles punktā Kaplava-Plusi Krāslavas novadā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Polija pirmdien paziņojusi, ka uz laiku slēgs baltkrievu pārvadātājiem pēdējo robežšķērsošanas punktu uz robežas ar Baltkrieviju, kas vēl atvērts kravas satiksmei, tādējādi reaģējot uz Minskas noteiktajiem ierobežojumiem poļu autokravām.

Savstarpējais konflikts pieņemas spēkā jau vairākas dienas, un kravas automašīnu rinda pie Koroščinas robežšķērsošanas punkta jau pārsniedz 40 kilometrus.

"Satiksme būs apturēta tik ilgi, (..) kamēr Baltkrievijas varasiestādes atcels ierobežojumus poļu pārvadātājiem," teikts Polijas Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Konflikta, kas skāris autopārvadātājus, sākās 10.februārī, kad Polija valsts drošības apsvērumu dēļ slēdza Bobrovniku robežšķērsošanas punktu.

Šis lēmums tika pieņemts uzreiz pēc tam, kad Baltkrievijā tika notiesāts poļu izcelsmes žurnālists Andžejs Počoburs, kuram par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma kritiku tika piespriests astoņus gadus ilgs cietumsods.

Minska uz šo "vienpusējo" un "nehumāno" lēmumu reaģēja nosakot ierobežojumus poļu autopārvadātājiem, kam tagad atļauts iebraukt un izbraukt no Baltkrievijas vienīgi caur robežšķērsošanas punktiem uz abu valstu kopīgās robežas, bet izmantot robežšķērsošanas punktus uz Baltkrievijas robežas ar Latviju vai Lietuvu turpmāk liegts.

Rindā pie Koroščinas robežšķērsošanas punkta šobrīd stāv aptuveni 1900 kravas automašīnas, kam jāgaida apmēram 63 stundas, lai šķērsotu robežu.

Baltkrievu pārvadātājiem arī šis robežšķērsošanas punkts no otrdienas vakara būs slēgts, paziņojusi Polijas iekšlietu ministrija.

Tad baltkrievu kravas automašīnas Baltkrievijā varēs atgriezties vienīgi caur Latviju un Lietuvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu