Nē, tās nav zvaigznes, bet gan melnie caurumi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LOFAR/LOL Survey

Varētu šķist, ka šajā attēlā redzamas ierastas naksnīgas debesis, tomēr patiesībā tur ir kaut kas vairāk par spožu zvaigžņu klāju, proti, šie punktiņi nav nedz zvaigznes, nedz galaktikas, bet gan melnie caurumi.

Jā, melnie caurumi. Katrs no tiem atrodas miljoniem gaismas gadu attālumā no mums un aprij milzīgu daudzumu matērijas, raksta "Science Alert".

Šis attēls tika publicēts jau 2021. gadā, un tajā vērojami 25 tūkstoši spožu punktiņu. Tā ir detalizētākā melno caurumu karte – panākums, kas prasīja vairākus gadus un milzu radioteleskopu.

“Šis ir daudzu gadu darba ar ārkārtīgi sarežģītiem datiem rezultāts. Mums bija jāizgudro metode, kā radio signālus pārvērst debesu attēlos,” skaidroja astronomi.

Kad melnie caurumi vienkārši eksistē, neko īpašu nedarot, tos ir grūti pamanīt, jo tie neizstaro uzveramu gaismu un siltumu. Savukārt, kad melnais caurums aktīvi “rij” matēriju, varenais spēks rada starojumu, ko iespējams uztvert no Zemes.

Šo attēlu īpašu padara tas, ka tas radīts ar aptuveni 200 tūkstošiem radio antenu, kas izvietotas 52 vietās Eiropā. Tātad sanāk, ka attēls radīts ar Eiropas izmēra radioteleskopu.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Astronomy & Astrophysics".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu