Leiena un Stoltenbergs apmeklē Igauniju neatkarības proklamēšanas 105. gadadienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Igaunija piektdien svin neatkarības proklamēšanas 105. gadadienu, lai gan jau otro gadu svinības aptumšos Krievijas iebrukums Ukrainā. Pēc Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas ielūguma ceremoniju apmeklēs arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Kā ik gadu šai dienā, tieši saullēktā, plkst.7.33, valsts svētku dienu ievadīs valsts karoga uzvilkšana Garajā Hermanī, Tallinas Domkalna cietokšņa tornī, skanot Igaunijas himnai.

Ceremonijas laikā runu teiks Igaunijas parlamenta spīkers Jiri Ratass, svētību dos Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Urmass Vīlma, savukārt Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas Drāmas skolas studente Hele Palumā nolasīs Igaunijas Neatkarības deklarāciju.

Igaunijas valsts prezidents Alars Kariss, bijušie prezidenti Kersti Kaljulaida, Tomass Hendriks Ilvess un Arnolds Rītels, parlamenta deputāti un konstitucionālo un diplomātisko institūciju pārstāvji, Igaunijas Karoga asociācijas un Aizsardzības spēku un zemessardzes pārstāvji ir ielūgti uz ceremoniju.

Foto: AP/Reuters/ScanPix

Šoreiz Tallinā viesojas Leiena un Stoltenbergs, kuriem Igaunijā paredzētas arī vairākas darba tikšanās un preses konference.

Tāpat ceremoniju apmeklēs akadēmisko, patriotisko un skolu organizāciju pārstāvji.

Pusdienlaikā Tallinas Brīvības laukumā notiks Aizsardzības spēku parāde.

Vakarā Igaunijas sabiedriskajā televīzijā ETV tiks pārraidīta valsts prezidenta Karisa svinīgā uzruna un koncerts no koncertzāles "Estonia", kur notiks arī prezidenta pieņemšana.

Igaunijas Republikas dzimšanas diena ir 1918.gada 24.februāris, kad Igaunijas Glābšanas komiteja Tallinā pieņēma manifestu, kurā pasludināja neatkarīgu un demokrātisku republiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu