Šveicē tiesās baņķierus, kuri apkalpojuši Putinam pietuvinātu oligarhu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Cīrihē nākamnedēļ tiesas priekšā stāsies četri baņķieri, kuri palīdzējuši Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātai personai noguldīt miljoniem franku  Šveices bankās, vēsta “Reuters”.

Četri vīrieši, kuri iepriekš strādāja “Gazprombank”, tiesas priekšā Cīrihē stāsies 8. martā. Pret viņiem izvirzītas apsūdzības saistībā ar “transakciju veikšanu, nepārbaudot patiesā labuma guvēja identitāti”.

Šveices mediji vēsta, ka šajā lietā tiek runāts par 50 miljonus Šveices franku (aptuveni tikpat eiro) vērtām transakcijām. Vīrieši bija vadošos amatos bankā, kas slēdz operācijas Šveicē. Šveices likumdošana paredz, ka apsūdzēto vārdi nav publiskojami, tāpat arī viņu advokāti nav snieguši nekādus komentārus.

“Gazprombank” pārstāvji arī nav komentējuši gaidāmo tiesas procesu.

Medijiem kļuvis zināms, ka tiesas materiālos minēti divi 2014. gadā atvērti “Gazprombank” konti, ar kuriem saistīts tuvs Putina sabiedrotais Sergejs Roldugins. Baņķieri nav veikuši nekādas identifikācijas procedūras un apkalpojuši Rolduginu, ļaujot viņam noguldīt miljonos mērāmas naudas summas Šveicē.

“Tajā laikā Roldugins bija ciešs Putina sabiedrotais, kā arī viņa meitas krusttēvs,” vēsta “Reuters”.

Tiek norādīts, ka apsūdzētie nav noskaidrojuši ne Roldugina identitāti, ne arī naudas izcelsmi. Bankas dokumentos teikts, ka Roldugina personas lietā norādīts, ka viņš ir mūziķis, bet nekas nav minēts par viņa finansiālajām aktivitātēm.

Šveices likumi paredz, ka nedrīkst apkalpot klientus, ja pastāv bažas par klienta identitāti, kā arī aktīvu patiesā labuma guvēju. Abi konti tika slēgti 2016. gadā.

Pret Rolduginu jau pašlaik ir vērstas ASV sankcijas, kas noteiktas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tāpat Roldugins dēvēts par “Putina maka turētāju”.

Prokuratūra apsūdzētajiem pieprasījusi septiņus mēnešus ilgu cietumsodu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu