Viedtālruņi Krievijā var pārvērsties par vienkāršu "kluci bez jēgas un satura" (22)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lielākā daļa cilvēku mūsdienās informāciju gūst no interneta, un neiedomājama dzīves daļa ir viedtālrunis ar interneta pieslēgumu. Agrāk Krievijā bija labi attīstīti mobilie sakari, tomēr sankcijas dara savu, un to dēļ teorētiski pastāv iespēja, ka Krievijas lietotāju rokās viedtālruņi var pārvērsties par vienkāršu “kluci bez jēgas un satura”.

Kā norāda analītikas kompānija “TelecomDaily”, mobilā interneta ātrums Krievijā samazinājies par septiņiem procentiem, līdz 18,3 megabitiem sekundē. Daudzi cilvēki sākuši izjust grūtības ar interneta pieslēgumu, kā arī ar atsevišķu lietotņu izmantošanu. Piemēram, pat taksometra izsaukšana ir kļuvusi grūtāka.

Tam iemesls ir tīkla aprīkojuma trūkums, kas jau kopš pavasara sākuma vairs netiek piegādāts Krievijai. Vietējie mobilie operatori pauduši bažas, ka jebkādas problēmas ar sakariem lielākajās pilsētās – Maskavā un Sanktpēterburgā radīs neatgriezenisku triecienu uzņēmumu reputācijai.

Iepriekš vēstīts, ka pagājušā gada beigās telekomunikāciju uzņēmumi “Nokia” un “Ericsson” pameta Krieviju. Šo uzņēmumu aiziešana no agresorvalsts nozīmē to, ka tās mobilie tīkli ilgtermiņā pieredzēs smagu degradāciju, kas negatīvi ietekmēs Krievijas iedzīvotāju iespējas sazināties.

Jau pašlaik redzams, ka Krievijas mobilo telefonu lietotāji pieredz lēnāku lejupielādes un augšupielādes ātrumu, kā arī problēmas, veicot zvanus. Tas ir tādēļ, ka bāzes stacijām trūkst rezerves daļu.

“Ericsson” un “Nokia” kopā nodrošināja lielu daļu telekomunikāciju aprīkojuma Krievijā. Aptuveni puse no Krievijas bāzes stacijām bija aprīkotas ar šo kompāniju tehnoloģijām - sākot no dažādām antenām, beidzot ar optiskajiem tīkliem. Kompānijas nodrošināja arī kritiski svarīgo programmatūru, kas ļāva sekmīgi funkcionēt mobilajam tīklam.

Problēmas ir arī tajā, ka Krievijas iedzīvotāji ar dažādām paralēlā importa shēmām var iegādāties Rietumvalstu mobilos tālruņus, taču tos īsti izmantot nevar, jo tiem ir bloķēta piekļuve “Google” un “Apple” pakalpojumiem. Tiek ziņots, ka arī daļa Ķīnas telefonu ražotāju ir bloķējuši savu tālruņu lietošanu Krievijas lietotājiem. Piemēram, OPPO bloķējusi iespējas veikt zvanus no sava zīmola “One Plus” tālruņiem, kas aktivizēti Krievijā.

Tiek norādīts, ka zīmola īpašnieki lēmuši nobloķēt visus tālruņus, kuri bija iegādāti Ķīnā un paredzēti lietošanai Ķīnas tirgū, bet tie tika aktivizēti Krievijā. Tieši tādēļ nelegāli ievesto tālruņu ekrānos lietotāji var lasīt paziņojumu, ka “Tālrunis ir adaptēts konkrētam reģionam, un jūsu reģionā var būt lietošanas ierobežojumi”. Lai atrisinātu problēmu, nepieciešams vērsties tālruņa iegādes vietā.

Paralēlais imports varētu apsīkt

Tā ir shēma, uz ko iepriekš paļāvās Krievija, tomēr telefonu piegādes jomā paralēlais imports varētu arī neglābt situāciju. Kļuvis zināms, ka ārvalstu starpnieki atsakās no “iPhone” piegādēm, tāpat problēmas var skart “Samsung” un pat “Huawei” piegādes. Tam iemesls ir fakts, ka ASV liegusi piegādāt uz Krieviju viedierīces, kā vērtība ir lielāka par 300 dolāriem.

Uz jaunajām sankcijām ātri noreaģējuši starpnieki Vidusāzijā, kas līdz šim strādājuši ar Krievijas uzņēmumiem un tirgotājiem. Tieši tādēļ jau tuvākajā laikā Krievijā varētu veidoties vidējās un premium klases viedtālruņu modeļu deficīts, bet Krievijā jau esošie tālruņi kļūs ievērojami dārgāki.

Daļa Krievijas telefonu tirgotāji pagaidām vēl nerunā par iespējamu pilnīgu piegāžu pārtraukumu, taču tas varētu būt laika jautājums.

Piegāžu aizliegums jau pašlaik attiecas uz amerikāņu “Apple” ierīcēm. Tomēr ar laiku tas var kļūt aktuāli arī korejiešu “Samsung” un pat ķīniešu “Huawei”, jo šo ražotāju ierīcēs tiek izmantotas amerikāņu tehnoloģijas.

Tiek uzsvērts, ka ierobežojumi skars ne tikai viedtālruņus no ASV, bet visas ierīces, kurās tiek izmantoti amerikāņu patenti un tehnoloģijas. Tās ir faktiski visas viedierīces un sadzīves tehnika, kas ražota ne tikai ASV, bet arī Dienvidkorejā un Ķīnā.

Sankcijas var ievērojami palielināt piegāžu ķēdēs esošo starpnieku skaitu, un tas, savukārt, nozīmēs ievērojamu cenu pieaugumu. Un nav teikts, ka Krievijā nogādātās ierīces tur strādās tā, kā vajadzētu, tādēļ eksperti pieļauj, ka ar laiku viedtālruņi Krievijā var kļūt par “kluci bez jēgas un satura”.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu