NATO augstākais komandieris nosauc Krievijas upuru skaitu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Kristofers Kavoli
NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Kristofers Kavoli Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Kristofers Kavoli ir satriekts par kara apmēriem Ukrainā. “Tas ir neticami”, viņš saka, un ilustrē to ar skaitļiem par briesmīgajiem Krievijas zaudējumiem. Vienlaikus ģenerālis uzsver, ka Kijivai draud munīcijas trūkums.

Pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainai NATO ir jāpielāgojas jaunai realitātei, uzskata alianses virspavēlnieks Eiropā. Šā kara apmēri ir neticami, piektdien kā tradicionālās Matiju maltītes goda viesis Hamburgas rātsnamā sacīja ģenerālis Kristofers Kavoli, vēsta n-tv

Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Pēc Kavoli teiktā,

Krievija līdz šim zaudējusi vairāk nekā 2000 lielo kaujas tanku. Vairāk nekā 200 000 krievu karavīru un vairāk nekā 1800 virsnieku tika nogalināti vai ievainoti. Turklāt Krievijas armija dienā izšauj vidēji vairāk nekā 23 000 artilērijas šāviņu, sacīja Kavoli.

Saskaņā ar iepriekšējām aplēsēm šis skaitlis bija vēl lielāks Krievijas iebrukuma sākumā. Francijas militārie avoti ziņoja, ka pagājušajā vasarā Kremļa karaspēks izšāvis līdz 50 000 artilērijas šāviņu dienā. Tikmēr Ukrainai esot ievērojami mazāk lādiņu. Pērn novembrī ASV amatpersona lēsa, ka valsts izmanto aptuveni 4000 līdz 7000 artilērijas šāviņu dienā.

Turklāt Kijivai draud munīcijas trūkums. Pagājušajā nedēļā Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu brīdināja, ka Ukrainā sāk izsīkt artilērijas lādiņu krājumi.

“Šodien mums ir situācija, kad Krievija vienā dienā izmanto tik daudz raķešu, cik ES saražo viena mēneša laikā,” sacīja ministrs.

Tāpēc Eiropas Komisija nesen ierosināja atbalstīt dalībvalstis munīcijas iepirkumos un jaunas munīcijas ražošanā ar ES fondu līdzekļiem.

Pēc ģenerāļa Kristofera Kavoli teiktā, “Ja pretinieks brauc tankā, arī jums vajadzētu būt tankam”. Tomēr no aukstā kara gūtā mācība ir tāda, ka ieroču precizitāte ir vissvarīgākā. Turklāt svarīga ir aizsardzības nozares ražošanas jauda. Karu uzvar tie, kuri spēj ražot visātrāk. Vienlaikus NATO ģenerālis uzsvēra civilās vadības nozīmi:

“Mēs esam mācījušies no šā konflikta, ka civilā vadība ir absolūti būtiska.” Tā var mobilizēt tautu un iedvesmot partnerus.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu