ASV jaunās sankcijas var atstāt divus Krievijai svarīgus gāzesvadus bez turbīnām

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV liegušas piegādāt Krievijai gāzes turbīnas, kā arī rezerves daļas. Tas var dot triecienu “Gazprom” galvenajiem projektiem – gāzesvadiem “Sila Sibiri” un “TurkStream”, vēsta “Kommersant”.

Vēl pašlaik ASV un Eiropas Savienība nav ieviesušas oficiālu aizliegumu gāzes turbīnu piegādēm Krievijai, neraugoties uz to, ka no Krievijas aizgājušas vācu kompānija “Siemens” un amerikāņu “Baker Hughes”. Tomēr kopš kara sākuma uz Krieviju turpinājušās citu ASV kompāniju gāzes turbīnu piegādes.

Februārī ASV Rūpniecības un drošības birojs (BIS) paziņoja, ka pastiprinās ierobežojumus attiecībā uz eksporta kontroli Krievijai un Baltkrievijai, un jaunie ierobežojumi attieksies uz visu veidu gāzes turbīnām.

Tagad BIS vēlas uz laiku atlikt eksporta, reeksporta, tieša vai pastarpināta veida gāzes piegāžu pieprasījumus no Krievijas. Tajā pašā laikā turbīnu pircējiem no trešajām valstīm, kas centīsies apiet sankcijas, būs risks nonākt otrās pakāpes sankciju sarakstos.

Kritisko sastāvdaļu piegāžu pārtraukšana var radīt lielas grūtības gāzes pārvades iekārtu “Ladoga” darbībai, ko “Gazprom” izmanto gāzesvados “Bovanenkovo – Uhta”, “Sila Sibirja”, kā arī galvenajā “TurkStream” kompresorstacijā. Tāpat potenciāli aizliegtās iekārtas tiek izmantotas Amūras gāzes terminālī un sašķidrinātās dabasgāzes projektā “Sakhalin-2”. Agregātus, kas ražoti pēc “Baker Hughes” licencēm, pašlaik nav iespējams ražot vietējās rūpnīcās, tāpēc to apkopei ir vajadzīgas detaļas no ASV.

Ņemot vērā jaunos ierobežojumus, Krievijas kompānijas aktīvi meklē iespējas, kā tikt pie Ķīnas un Irānas ražojuma agregātiem, kā arī iepērk lietotas turbīnas un rezerves daļas. Tomēr jaunu līgumu noslēgšana ar jauniem piegādātājiem ir apgrūtināta.

Krievijai trūkst sava ražojuma gāzes turbīnu tehnoloģijas. Janvārī vietējās varasiestādes paziņoja par pirmās sērijveida turbīnas GTD-110M izlaišanu. Šī modeļa turbīna 2017. gada beigās izmēģinājuma laikā faktiski izjuka. 2022. gada decembrī “Silmaš” paziņoja par jaunas gāzes turbīnas GTE-170 komplektācijas pabeigšanu. Rūpnīca plāno sākt ražot šī modeļa turbīnas, sākot no 2025. gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu