Astronomus mulsina teju ideāli apaļas smilšu kāpas uz Marsa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Astronomiem ar Marsa izlūkošanas orbitālo aparātu (MRO) izdevies uzņemt pārsteidzošus Sarkanās planētas virsmas attēlus, kuros redzamas teju ideāli apaļas smilšu kāpas. Lai arī atšķirīga izmēra un formas smilšu kāpas uz Marsa nav retums, tomēr pilnīgi apaļas kāpas nav novērotas bieži.

Kāpas attēlā izskatās kā nedaudz izsmērētas; tas varētu būt Marsa vēju dēļ, kas smiltis pūš attiecīgajā virzienā. Tiesa, astronomiem nav līdz galam skaidrs, kā nākas, ka kāpas ir izveidojušās tik apaļas.

Šis attēls ir daļa no centieniem novērot, kā 60 dažādās vietās uz Marsa kūst sasalums. Zināms, ka Marsa ziemeļu puslodē pienākušas ziemas beigas. Tāpat kā uz Zemes, arī uz Marsa ir četri gadalaiki – vasara, pavasaris, ziema un rudens. Šajā attēlā kāpas izskatās brīvas no ledus. Iepriekšējos attēlos tās bija klātas ar ledu.

Foto: Reuters/ScanPix

Marsa kāpas ar orbitālajam aparātam pierīkoto kameru “HiRISE” tiek novērotas jau kopš 2006. gada, palīdzot zinātniekiem labāk saprast, kā tās pārvietojas un kā laikapstākļi piešķir tām formu. Iegūtā informācija liecina, ka kāpas migrē no ekvatora polu virzienā ar ātrumu viens metrs Marsa gadā (687 Zemes dienas), raksta "Live Science".

Kamera tiek izmantota arī, lai pētītu ledājiem līdzīgus veidojumus un nogulumus Marsa nogāžu pamatā, kas, pēc zinātnieku domām, varētu būt bagāti ar ledu. Tiesa, šī ledus izcelsme joprojām nav skaidra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu