Ķīnas atteikšanās no kovida ierobežojumiem un robežu atvēršana ir labas ziņas pasaules ekonomikai, taču – Ķīnas “atgriešanās spēlē” var saasināt inflāciju un enerģētisko krīzi. Kāda ietekme pasaules tirgum būs no Ķīnas ierobežojumu atcelšanas?

Lai labāk saprastu dinamiku pasaules tirgos, atliek vien paskatīties uz Ķīnu. Šī valsts ir lielākā dzelzs, niķeļa, cinka un jēlnaftas importētāja pasaulē.

2022. gadā tūkstošiem Ķīnas rūpnīcu bija nonākušas dīkstāvē, bet būvniecības sektora izaugsme palēninājās nekustamo īpašumu nozares krīzes dēļ. Ķīnas IKP 2022. gadā pieauga tikai par 3%, kas ir otrs sliktākais rādītājs pēdējo 45 gadu laikā.

2023. gadā Ķīnas Komunistiskā partija (ĶKP) solīja mainīt iepriekš piekopto politiku un kompensēt radušos zaudējumus. Ķīnas varasiestādes sāka mazināt karantīnu un ierobežojumus, kā arī sāka risināt būvniecības uzņēmumu problēmas.

Ķīnas ekonomikas atveseļošanās, no vienas puses, ir ļoti labas ziņas pasaules ekonomikai, kas pašlaik pieredz grūtus laikus. Tomēr – ir arī zināmas problēmas, ko varēsim izjust arī mēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X